Организират Шеста въздушна обиколка на България

0
Стартът на инициативата е от летище Долна Митрополия, следва кацане на летищата в Русе (Щръклево), Приморско, Мустрак (до Свиленград) и Ихтиман
Стартът на инициативата е от летище Долна Митрополия, следва кацане на летищата в Русе (Щръклево), Приморско, Мустрак (до Свиленград) и Ихтиман Снимка: Land BG / Фейсбук

Стартът на инициативата е от летище Долна Митрополия, следва кацане на летищата в Русе (Щръклево), Приморско, Мустрак (до Свиленград) и Ихтиман

Фондацията „Български Военновъздушни сили“, съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България (АСАБ) организират Шестата въздушна обиколка на страната под мотото „Да запазим летищата на България“. Това съобщи Десислава Пингелова от компанията Land BG, цитирана от БТА.

Под мотото „Да запазим летищата на България“ и в памет на въздушните защитници на България и 111 години от гибелта на първата жертва от военната авиация - Христо Топракчиев, събитието се организира с помощта на командването на българските Военновъздушни сили и под патронажа на командира на ВВС, Военновъздушното училище „Георги Бенковски“, Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) и Land BG – платформа за летателните площадки в България, посочват организаторите.

Събитието ще се състои от 22 до 24 септември. Началото ще бъде дадено от Военновъздушното училище „Георги Бенковски“. Като част от обиколката ще бъдат изпълнени мотивационни полети с ученици. В деня на старта в училището ще бъде официално открита сертифицираната площадка за хеликоптери към системата HEMS (за въздушно спасяване).

Организаторите допълват, че целта на обиколката е да демонстрира необходимостта от запазване статута на летищата в България.

Ще участват различни самолети и вертолети от ВВВУ "Г. Бенковски", Военновъздушните, Военноморските сили, АОРА, АСАБ – "Злин", Bell-206, "Пантер" и др.

Маршрутът ще бъде в следната последователност - старт от летище Долна Митрополия – кацане на летище Русе (Щръклево) – кацане на летище Приморско - кацане на летище Мустрак (до Свиленград) - кацане на летище Ихтиман.

Началото за въздушна обиколка на България е дадено през 1917 г., но тогава тя не успява да приключи съгласно плана на организаторите, поради откази в техниката. По-късно, през 1926 г. се осъществява добре организирана обиколка с произведени в България самолети, която се радва на голям обществен и медиен интерес. Тази обиколка е наречена Първа и от нея датират следващите до днес. Втората обиколка е организирана през 2012 г., посветена на 100-годишнината на българската бойна авиация. Третата е през 2015 г. в чест на 100-годишнината от първия полет на български самолет, с конструктор Асен Йорданов. Четвъртата обиколка на България е организирана през 2021 г. като продължаване на традицията. Петата по ред обиколка е през 2022 г. и е посветена на 110-ата годишнина на българската военна авиация, информират организаторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари