Оргахим отнесе 6 акта за нарушения от РИОСВ - Русе

0
Констатирано е смесване на различни по вид и състав опасни отпадъци
Констатирано е смесване на различни по вид и състав опасни отпадъци Снимка: Dunavmost

Констатирано е смесване на различни по вид и състав опасни отпадъци

Експертите на РИОСВ - Русе приключиха комплексната проверка на „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД, назначена със заповед на директора на екоинспекцията по повод множество оплаквания на жители на Русе за неприятни миризми през октомври от западните и централните части на гр. Русе, съобщиха от екоинспекци

Дружеството „Оргахим“ АД подлежи на контрол по компоненти и фактори, а „Оргахим Резинс“ АД е оператор с комплексно разрешително.

По компонент „Води“ са обследвани канализационните връзки към площадковата канализация на двете дружества посредством използване на водоразтворими бои. Установени са следи от нерегламентирано използване на сифони към производствените помещения, заради което е приложена принудителна административна мярка - сифоните са пломбирани, като по този начин е ограничено използването им за нерегламентирани цели.

Извършена е демонстрация на работата на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на „Оргахим“ АД за пречистване на силно замърсени налични отпадъчни води (ОВ), събрани на площадката в контейнери. Установено е, че при индивидуален подход към всеки цвят на ОВ се постига пречистването им.

При проверка на локалната пречиствателна станция за отпадъчни води (ЛПСОВ), експлоатирана от „Оргахим Резинс“ АД, са установени химически продукти с миризма на разтворители, които не могат да бъдат пречистени при наличната технология. Станцията незабавно принудително е спряна с оглед да не се допусне отвеждането на тези замърсени води в градската канализационна мрежа по бул. „Трети март“, която зауства в река Русенски Лом. Допуснатото наличие на химически продукти е нарушение на условие в КР на дружеството.

По фактор „Отпадъци“ е констатирано смесване на различни по вид и състав опасни отпадъци. Това нарушение са отнася за двете дружества. Констатирано е също, че при пускане на всяка партида готова продукция се отделя определено количество, което да послужи като контролна (арбитражна) проба, за което не е потвърдено дали се третира като отпадък или се използва като продукт по предназначение.

За констатираните административни нарушения на двете дружества са съставени общо 6 акта - за смесване на отпадъци, за неизпълнение на условие в КР, за процедурни несъответствия по управлението на опасни химични вещества, както и неуведомяване на контролния орган за монтиране на спомагателни съоръжения за производството.

На дружествата са дадени общо 28 предписания по компоненти и фактори на околната среда, които се отнасят до цялостната дейност на площадките - работата на съоръженията, от които се формират отпъдъчни води, от които се генерират отпадъци и т.н. Едно от предписанията е свързано с разработка на контактна форма за подаване на сигнали към интернет страницата на дружествата, като в инспекцията следва да се представя обобщена месечна справка за постъпилите сигнали и предприетите по тях действия от опрератораторите. Предстои последващ контрол за спазване на дадените предписания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Вижте кои са собствениците
    на фабриката и ще разберете защо не им пука. Те не са русенци. Румънци и българи , всичките са народни синове ! Толуол , ксилол , ацетон , бутилацетат , трикрезол , формалин , дишайте да се надишаме. Тука печелят , а живеят и харчат на приятни места в България и по света.
  • 1
    3
    Питаание
    На Пената фтората му жена ли глубиява? Онова То, дет го опъна в кабинета? Аууууу
  • 1
    2
    Русенец
    Няма значение колко са актовете, а на каква стойност са и за колко време ще ги избият тези пари. Ако се равняват на две смени работа - бълха ги ухапала. Я ги ощипете със сума, която ще възстановяват поне месец.
  • 8
    1
    ЗАКРИВАЙ
    Тия от години ни обгазяват бе. До сега къде спахте? Стотици хора са с влошено здраве заради бездействието на РИОСВ. Прокуратурата трябва да се самосезира и да бъдат разследвани всичките бивши началници на РИОСВ-Русе. Задължително детайлна проверка на финансите с които разполагат те и семействата им. Пълна финансова ревизия трябва и ви гарантирам, че ще се установят множество нови придобивки с неясно откъде придобити средства - разбирай КОРУПЦИЯ! Ама яко КОРУПЦИЯ за да си затварят очите за нарушенията срещу гражданите на гр. Русе!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари