Оръжейните фирми чупят рекорди по продажби

2
Оживлението в този бранш в последните години се превръща в традиция
Оживлението в този бранш в последните години се превръща в традиция Снимка: БГНЕС

Държавните оръжейни фирми поставят нови рекорди по продажби.

Това сочат данните от финансовите им отчети за първите три месеца на тази година. Така оживлението в този бранш в последните години се превръща в традиция, пише вестник Сега.

Приходите от продажби на търговското дружество "Кинтекс" например растат с 272%, показват данните на компанията. През първото тримесечие са реализирани стоки за 90.3 млн. лв. при 24.2 млн. лв. за същия период на миналата година. Наред с приходите расте и печалбата на "Кинтекс", като парите от оперативната дейност на дружеството се увеличават със 143% за година и от 4.5 млн. лв. вече са малко над 11 млн. лв. Основните пазари са Индия и Алжир, разкрива още отчетът. Големият ръст може да се обясни с факта, че планиран износ за Министерството на отбраната на Индия за декември м.г. за 22.2 млн. лв. е бил реализиран през януари.

Предоставените от "Кинтекс" аванси в страната и чужбина са около 36 млн. лв., от които за компании в страната са 34.64 млн. лв. Те са отишли за изпълнението на текущи и нови договори. Авансите за доставчици от страната са към "Дунарит" (4.1 млн. лв.), "Емко" (12.2 млн. лв.), ВМЗ (5.4 млн. лв.) и др.

Със значително нараснали приходи се отчита и друго оръжейно дружество - "НИТИ - Казанлък". Това е в резултат както на реализацията на основни за дружеството изделия, така и на нови, се посочва в отчета на компанията, която също попада под шапката на икономическото министерство. Приходите на компанията растат двойно, като достигат 858 хил. лв. на фона на 413 хил. лв. година по-рано. През първите три месеца НИТИ няма просрочия при плащания към доставчици, персонал и бюджет, показва документът. Дружеството не само запазва активите си, но успява и да ги ремонтира и подновява, да се ориентира към нови пазари.

Макар и по-скромно, с печалба се отчита и ВМЗ - Сопот. Тя спада от 38.3 млн. лв. през първите три месеца на м.г. на 33.1 млн. лв. през първото тримесечие на 2017 г., показват данните от отчета на дружеството. Обобщен отчет на компанията за 2016 г. още няма, но е любопитно, че за първите три месеца тогава тя успя да реализира ръст от около 300% спрямо година по-рано.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари