Оръжеен търговец осъди прокуратурата за незаконни обвинения

0
Решението на Окръжния съд в Благоевград може да бъде обжалвано
Решението на Окръжния съд в Благоевград може да бъде обжалвано Снимка: Facebook

Решението на Окръжния съд в Благоевград може да бъде обжалвано

Оръжеен търговец от Банско съди прокуратурата за две незаконни обвинения. Кр. Гр. трябва да получи общо 15 хиляди лева и лихви, като решението е на Окръжния съд в Благоевград и може да бъде обжалвано пред Апелативен съд София.

Срещу Кр. Гр. са водени две наказателни производства, започнали през 2014 и 2015 г. Първото е било за измама, а второто затова, че фирмата му има непогасени задължения и е изпаднала в неплатежоспособност, а той не е отнесъл въпроса към съда. Софийският районен съд е прекратил производството по първото дело в началото на 2018 г. По второто Окръжният съд го е оправдал окончателно през 2019 г., пише вестник "24 часа".

В исковата си молба до съда твърди, че преди да бъде обвинен от прокуратурата развивал бизнес и имал сериозни успехи в търговията с оръжие. Бил експерт и го ангажирали за участие в различни съдебни производства като вещо лице в областта на балистиката и оръжейната сфера. Спортувал, четял много специализирана литература, срещал се постоянно с приятели и бизнеспартньори. Прекарвал много време със семейството си. Често пътувал. След като бил обвинен, изведнъж животът му възприел една неприятна насока. Бил лишен от възможности за търговска и политическа активност. Обвинението в измама породило у него постоянно чувство на напрежение и страх, че ще попадне в затвора, че близките му хора ще бъдат лишени от неговото присъствие и опора. Загубил желание за работа, не виждал смисъл да развива бизнеса, който бил реално заплашен да загуби заедно със свободата си. Изпитвал силно притеснение от това, че е нарочен за измамник. Второто наказателно производство го поставило в изключително неблагоприятна светлина като предприемач, развиващ един толкова деликатен бизнес, какъвто е търговията с оръжие.

Отнет бил лицензът на фирмата му и се наложило наличната стока да бъде преоценена, а впоследствие и бракувана.

Съдът е категоричен, че незаконосъобразното наказателно преследване е обхванало съществен период от живота му, когато той е бил в най-активните си години. Търпял неимуществени вреди - стрес, страх от несправедливо осъждане, накърняване на личното достойнство, чест и добро име в обществото, както и ограничаване на социалните контакти. Най-тежко е пострадал имиджът му на стабилен, честен и коректен бизнесмен. Партньорите му от целия свят са се отдръпнали и са преустановили работата си с него, а репутацията му пострадала. Граденото му повече от 30 години безупречно име в обществото е било опетнено завинаги, смята съдът и реши прокуратурата да изплати обезщетение за неимуществени вреди по двете незаконни обвинения за общо 15 хил. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари