Определиха финалистите за наградата "Елиас Канети"

0
7 автори се борят за престижното отличие
7 автори се борят за престижното отличие Снимка: Община Русе / архив

7 автори се борят за престижното отличие

Комисията за селекция и номиниране за Националната литературна наградаЕлиас Канети“ 2023 е готова с краткия списък на номинираните. Те са:

  • КОСТАДИН КОСТАДИНОВ, Ловецът на пеперуди
  • ИВАН СТАНКОВ, Късна смърт
  • БЮРХАН КЕРИМ, Лавандуловото момче
  • НИКОЛАЙ ТЕРЗИЙСКИ, Звезди под клепачите
  • ЕЛЕНА АЛЕКСИЕВА, Вулкан
  • ЙОАННА ЕЛМИ, Направени от вина
  • ИВАЙЛА АЛЕКСАНДРОВА, Оловна тишина

Победителят ще бъде само един и неговото име ще стане известно на тържествена церемония в Русе в навечерието на Деня на народните будители. Но авторите знаят, че номинациите са толкова важни, колкото е и наградата.

Тази година постъпилите предложения са 44, като 43 от тях са в раздел „Белетристика“ и едно в раздел „Драматургия”. Наградата е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети. Присъжда се на всеки две години в две категории.

Националната литературна наградаЕлиас Канети“ се придружава от диплом, статуетка и парична награда в размер на 5 000 лв. за белетристика и 2 000 лв. за драматургия. Големият победител от последното издание на конкурса през 2021 беше Иван Станков с книгата „Вечерна сватба”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари