Оправдаха журналистката Ася Пенчева

0
Оправдаха журналистката Ася Пенчева
Снимка: в. "Труд"

Районният съд в Русе оправда журналистката от местния в. "Утро" Ася Пенчева за клевета след близо 2 годишна сага, съобщиха от съдебната палата. Делото срещу нея беше подновено след жалба на засегнатата социална работничка от дом "Надежда" Ценка Благоева. Тя може да обжалва решението пред окръжния съд.

На 17 януари м.г. тричленен състав на окръжните магистрати потвърди присъдата на районния съд от октомври 2012 г., който прекрати делото срещу Ася Пенчева и не допусна иск срещу нея за клевета.

На първото й дело от 20 юни 2012 г. Пенчева беше осъдена от районния съд на 5000 лв. глоба в полза на държавата и 1000 лв. обезщетение за оклеветената.

Темида тогава не прие записа на диктофон, в който Ценка Благоева обяснява на Ася Пенчева как всички от персонала в дом "Надежда" малтретират децата и в сиропиталището има сериозни нарушения.

Месеци по-късно Благоева се почувства оклеветена от публикация във вестника и завежда дело срещу репортерката. Адвокатите на Ася Пенчева обжалват присъдата и окръжният съд я отменя изцяло, като връща делото заради процесуални нарушения.

Новият състав на районния съд го прекратява, като не допуска иска, но Ценка Благоева пак подава жалба.

На подновеното дело районният съд допуска като доказателство диктофонният запис от интервюто, след като съдебно-техническата експертиза на МВР потвърждава автентичността му и точната транскрипция на звука във вестника.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари