Опозицията поиска Мерцедеса на Фандъкова за разнос на ваксини

0
Абсурдите с ваксинацията продължават въпреки новите доставки
Абсурдите с ваксинацията продължават въпреки новите доставки

Абсурдите с ваксинацията продължават въпреки новите доставки

Общинските съветници от "Демократична България" в София дадоха идея за облекчаване на ежеседмичното издевателство над личните лекари, които са принудени да чакат на дълги опашки за ваксини пред столичната РЗИ. "Предложихме общинската администрация да осигури транспорт - коли и шофьори, за доставка на ваксините до кабинетите на личните лекари на територията на общината", писа в профила си във "Фейсбук" Методи Лалов.

"Столичната община разполага с голям брой служебни МПС, включително луксозни такива, които кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметовете ползват. Затова я призовахме да престане да мисли единствено за собствения и на назначените от нея общински служители комфорт и незабавно да предприеме необходимите логистични мерки за реализиране на предложението ни", пише Лалов. Според него "с осигуряване на транспорт за превозване на ваксините, лекарите ще бъдат улеснени значително в грижата си за хората, ще се преустанови и унизителното положение висококвалифицирани лица да се редят на опашки пред Столичната регионална здравна инспекция, което отнема от времето, през което извършват същинската си медицинска дейност и в крайна сметка гражданите ще получат по-бързо полагащата им се защита срещу опасния вирус".

Откакто в началото на март получиха достъп до ваксините, личните лекари са принудени да се редят за флакони на изнервящи опашки, като в РЗИ-София им е осигурена и екстра - това става в тесни коридори, където дистанцията е невъзможна. От доста време здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обещават да решат проблема с опашките, но не правят на практика нищо, като оправданието е, че няма ресурс и хора. Държавната администрация обаче също има внушителен автомобилен парк, който далеч не се ползва на пълен капацитет, пише вестник СЕГА.

Междувременно въпреки че в страната пристигат големи количества ваксини, в имунизацията продължава да има първо и второ качество хора. Жена разказа във "Фейсбук" скандален случай от 4 ДКЦ във Варна, оставил без ваксина 71-годишен човек, надлежно записал се в електронната система за ваксинация. Ден преди насрочената му дата мъжът получава съобщение, че има два вида ваксини - "Пфайзер" и "АстраЗенека". Тъй като не е посочил предпочитание за ваксина при регистрацията си в е-системата обаче, в центъра отказват да го ваксинират с "Пфайзер", тъй като тълкуват липсата на предпочитание така: "“щом не е посочено изрично mRNA, означава AZ”. С "АстраЗенека" обаче също не го ваксинират, защото нямало други 4 желаещи, заради които да отворят партида и не искат да похабяват дозите. Така при два вида налични ваксини, мъжът остава без имунизация и трябва да се записва отново в електронната система, въпреки че е в приоритетна група.

На този фон МЗ още не е дало обяснение по силата на какви критерии футболни отбори бяха имунизирани с предимство с "Пфайзер", без да се налага да бъдат разигравани по опашки и електронни системи, а от мобилни екипи, които ги посетиха на удобно за тях място и в избрано от тях време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари