Опит за поставяне на рекорд на Балканите за най-голяма вита баница

1
Това ще стане на Празника на житото и хляба в Бяла
Това ще стане на Празника на житото и хляба в Бяла

Това ще стане на Празника на житото и хляба в Бяла

Община Бяла и Агенция „Арт Импрес“ гр. Русе организират „ПРАЗНИК НА ЖИТОТО И ХЛЯБА“ на 08 юли 2023 година от 09:30 часа, в парк „Св. Пантелеймон“, кв. гара Бяла.

Земеделието е застъпено във всички селища на общината ни и има важна роля за цялостното й развитие. Чрез реализацията на това събитие ще се подобри и насърчи събитийния туризъм, опазването на нематериалното културно наследство и създаването на условия за приемственост сред младото поколение.

Неотменна част от празника ще бъдат традиционните работилници, в които деца и родители ще могат да изработват тестени фигурки за обредни хлябове и да станат част от „живата картина“ - разкриваща някогашния бит на селото, свързан с прибиране на житото и приготвянето на хляба.

Посетителите ще могат да опитат и от ръчно изработените тестени изделия от представителите на народните читалища и пенсионерските клубове, да се насладят на богатата кулинарна изложба, както и да потанцуват на открито в ритъма на българските народни танци изцяло с музика на живо, под съпровода на оркестър „ПЛАМ“ гр. Русе.

Кулминацията на празника ще бъде опит за поставяне на рекорд на Балканите за най-голяма ВИТА БАНИЦА, от която всички гости ще опитат. Посетителите задължително трябва да са облечени във фолклорна носия автентична, сценична или стилизирана.

"Нека заедно да отбележим този празник по подобаващ начин, защото за нас българите хлябът е самият живот!", призовават организаторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    daskal
    Баници, пилони, мадони... Най-най! Предлагам да се напънем и да изакаме най-голямото лай.о на света. Мисля, че няма да има кой да ни бие.
  • 2
    1
    Русенец
    Ми идин стометров пилон за знаме кога?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари