Опит за атентат срещу премиера на Ирак

1
Премиерът не е ранен при атаката
Премиерът не е ранен при атаката Снимка: БГНЕС

Ракета падна в нощта на събота срещу неделя върху резиденцията на иракския премиер в Зелената зона в Багдад, съобщи АФП.

Премиерът не е ранен при атаката, според информация от два източника по сигурността, предава БГНЕС.

Ракета падна върху дома“ на Мустафа ал Кадими каза източник, пожелал анонимност, докато друг посочи, че последният е „невредим“ след атаката. Тя се случва в момент, когато няколкостотин поддръжници на про-Ирански групи организират седящи протести на входа на Зелената зона срещу резултатите от парламентарните избори на 10 октомври.

Иракският премиер Мустафа ал Кадими "не бе ранен" при "неуспешен опит за убийство", извършен през нощта на събота срещу неделя с помощта на "въоръжен дрон", който беше насочен към резиденцията му в Зелената зона в Багдад, съобщиха от неговия офис.

„Въоръженият дрон се опита да се насочи към резиденцията“ на Кадими, който „не бе ранен“ при „неуспешния опит за убийство“, се казва в изявление на службите му.

Премиерът на Ирак каза, че е "добре" и призова за "спокойствие и сдържаност" след атаката.

„Справям се добре, слава Богу, и призовавам за спокойствие и сдържаност от страна на всички за доброто на Ирак“, написа ал-Кадими в Туитър.

При нападението срещу резиденцията на иракския министър-председател са ранени 10 служители от службите за сигурност, съобщава Al-Hadath.

Al Arabiya съобщи, че по време на нападението в района, където се намират посолството на САЩ и други дипломатически мисии, е имало "интензивен обстрел". Дронът е бил успешно прихванат.

Мустафа ал Кадими е бивш ръководител на разузнаването и умел преговарящ, който е изправен пред несигурно бъдеще след законодателните избори миналия месец, пише АФП.

Кадими, който оглавяваше Националната разузнавателна служба на Ирак (INIS), пое юздите на страната през май миналата година, след като парламентът гласува доверие на кабинета му, ограничавайки търговията за министерски постове.

Роден в Багдад през 1967 г., Кадими завършва право в Ирак, но след това заминава за Европа, за да избяга от репресивния диктатор Саддам Хюсеин, работейки като опозиционен журналист.

След свалянето на Хюсеин през 2003 г., Кадими се завръща, за да помогне за стартирането на иракската медийна мрежа, съхранява документите за престъпленията на бившия режим във фондация "Иракска памет" и работи като защитник на правата на човека.

Но той направи необичаен скок в кариерата си през 2016 г., когато тогавашният премиер Хайдер ал Абади го избра да оглави Националната разузнавателна служба на Ирак в разгара на войната срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Именно там, казват източници, близки до Кадими, той създава своите уникално близки връзки с топ играчи от ключови нации, включително във Вашингтон, Лондон и по-близо до дома.

„Той има прагматичен начин на мислене, взаимоотношения с всички ключови играчи на иракската сцена и добри връзки с американците – и наскоро успя да възстанови връзките си с иранците“, каза политически източник пред АФП.

Бившият журналист е особено близък със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

На кадри от посещение в Рияд след назначаването му се вижда как саудитският крал топло прегръща Кадими.

Но гладко избръснатият мъж, с плътно подстригана коса, побеляла около ушите, по-принцип остава предимно в сенките.

- "Безпрецедентен" консенсус -

За първи път Кадими е избран за премиер през 2018 г., но политическите блокове вместо това назначават Адел Абдел Махди - служебният премиер, който подаде оставка през декември 2019 г. след месеци на протести и когото Кадими замени.

Името на шефа на разузнаването започна да се разпространява няколко месеца по-късно като предпочитан кандидат на президента Бархам Салех, но политически съветник, близък до преговорите, каза пред АФП, че се е поколебал да поеме риска.

„Той не искаше да се съгласява, освен ако това не беше гарантирано“, каза съветникът, след като видя как двама кандидати – депутатът Аднан Зурфи и бившият министър Мохамад Алауи – се провалиха преди него.

Алауи не можа да събере кабинет до 30-дневния срок, докато Зурфи отхвърли кандидатурата си под натиска на шиитски партии, близки до Иран, които видяха, че депутатът е тревожно близък до Вашингтон.

През януари 2020 г. същите тези групировки обвиниха Кадими, че е замесен в удара с безпилотен самолет на САЩ, при който бяха убити иранския генерал Касем Солеймани и иракския командир Абу Махди ал-Мухандис в Багдад.

Но Кадими работи чрез влиятелния началник на кабинета на служебния премиер Мохамад ал Хашеми за възстановяване на връзките с Иран и неговите съюзници в Ирак, каза пред АФП съветник и дипломат от Багдад.

Съветникът каза, че благодарение на протехеранските групировки Кадими постигна "безпрецедентен консенсус с всички шиити".

- "Превъзходен преговарящ" -

Това създаде по-добри шансове на Кадими в сравнение с предишните двама кандидати, но той се сблъска с множество проблеми - от слабата икономика на страната до коронавируса.

Той предложи избори, първоначално насрочени за 2022 г., в отговор на антиправителствените протести срещу ендемичната корупция, безработицата и пропадащите обществени услуги.

Но резултатите от тези избори сега означават, че той е изправен пред несигурно бъдеще, с коалиционни спорове и обвинения в измами злоупотреби.

Фигура като Кадими би могла да има правилните връзки, за да преведе Ирак през тези кризи, твърдят наблюдатели.

„Кадими е превъзходен преговарящ и невероятно проницателен играч“, каза Тоби Додж, ръководител на Близкоизточния център на Лондонското училище по икономика.

Но предупреди: „Ирак живее живот на заем – залозите са се вдигнали твърде високо“.

Съединените щати осъдиха атаката с дрон, насочена срещу резиденцията на иракския премиер Мустафа ак-Кадими в Багдат, заклеймявайки я като "очевиден терористичен акт", предаде АФП.

"С облекчение научаваме, че министър-председателят е невредим. Този очевиден терористичен акт, който категорично осъждаме, беше насочен към сърцето на иракската държава", каза в изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. „Ние сме в тесен контакт с иракските сили за сигурност, отговорни за поддържането на суверенитета и независимостта на Ирак, и предложихме нашата помощ в тяхното разследване на тази атака“, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари