Оперната прима Красимира Стоянова е предложена за почетен гражданин на Русе

2
На 6 октомври 2009 г. русенката е удостоена със званието „камерзенгерин“ от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци
На 6 октомври 2009 г. русенката е удостоена със званието „камерзенгерин“ от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци Снимка: ОбС Русе

Днес на председателски съвет беше гласувано единодушно оперната прима Красимира Стоянова да бъде предложена за почетен гражданин на Русе.

Общинските съветници ще гласуват предложението на предстоящата Общинска сесия в четвъртък, 19 ноември 2020 г.

Красимира Стоянова е българска оперна певица – сопран.

Учила е цигулка в Русенското музикално училище „Веселин Стоянов“ и след това в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а през 1995 г. дебютира като певица в Националната опера в София.

През 1998 г. е забелязана от директора на Виенската опера, Йохан Холендер, който я кани да стане солистка на Виенската опера. Тя дебютира на сцената на операта в ролята на Микаела в „Кармен“ на Бизе.

Това отваря вратите за световна слава и позволява участието на Красимира на сцени като Карнеги Хол, Метрополитън опера, Вашингтонската национална опера, Ковънт Гардън, Залцбургската опера, Цюрихския оперен театър, Националната опера в Хелзинки, Националната опера в Берлин, Театро Колон в Буенос Айрес и други.

През 2007 г. Красимира Стоянова е обявена за „Музикант на годината“ от предаването Алегро виваче на БНР.

На 6 октомври 2009 г. е удостоена със званието „камерзенгерин“ от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук