Операта в Русе ще получи пари от държавата за ремонт

4
Това увери министърът на културата Атанас Атанасов
Това увери министърът на културата Атанас Атанасов Снимка: Dunavmost

За 2022 г. ще има предвидени средства за ремонт на Концертната зала в Пловдив и на Държавната опера в Русе.

Това каза министърът на културата Атанас Атанасов в рамките на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

В отговор на депутатско питане за средства за ремонт на Концертната зала и на сградата на Операта в Пловдив, Атанасов отбеляза, че в проекта за бюджет са предвидени 9,7 млн. лв. за залата. Той посочи още, че вече има одобрен инвестиционен проект и издадено разрешително за строеж от главния архитект на Пловдив.

В случая с Операта в Пловдив обаче няма заложени средства за проект на сградата, добави той. Министърът отбеляза, че в подписания на 28 ноември 2021 г. меморандум за създаване на проект на нова сграда няма никакви финансови ангажименти на Министерството на културата /МК/. Този документ е израз на добра воля с цел осъществяване на административно сътрудничество при бъдещо възникване на основания за изграждане на сграда на операта в града, допълни той.

На депутатски въпрос за ремонта на горялата преди близо две години Опера в Русе, министърът посочи, че в резултат на всички изготвени анализи, актуални проектни проучвания и предвидени строително-ремонтни работи, МК планира през 2022 г. в капиталовата си програма заделянето на средства за изготвянето и реализирането на проект за ремонт на сградата на Държавната опера в града.

Запитан за ограниченията и изискването за зелен сертификат в сферата на културата, министърът отбеляза, че подкрепя актуалните мерки и всички опити на света да се справи с кризата. Работим в непрекъсната комуникация с Министерството на здравеопазването и следваме стриктно предписанията им, каза още Атанасов. Той отбеляза, че заместник-министър Весела Кондакова е в състава на Националния пандемичен комитет, в който, освен здравни експерти, влизат и представители на различни министерства и сфери. Участието на заместник-министър Кондакова ще допринесе за постъпването на навременна информация при нас при въвеждане на по-строги противоепидемични мерки или облекчаването им в зависимост от епидемичната обстановка, каза още Атанасов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Русенец
    Фирмата която подпали покрива ли ще ремонтира с парите на държавата? Не че нещо,за един приятел питам ?
  • 5
    3
    Lora
    Дано да се отпуснат тези пари и да започне ремонт!Артистите си нямат дом.Танцуват,пеят на неподходящи сцени!Срамно е!
  • 0
    2
    закривай
    Русе не е дорасло да има такова нещо като опера. Празни салони, битер селска халтура, 5 милиона загуба на година.
  • 0
    1
    IVO
    Голямо мислене за операта.Шефа на операта е голям мухлю.за нищо не става.само обикаля от фестивал на фестивал.А артистите от операта да се спасяват сами.Нека балетиститие да се търкалят по сцената на театъра да падат да стават .Цирк за зрителите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари