Опасност от поройни дъждове и наводнения

0
Вижте за кои райони е предупреждението
Вижте за кои райони е предупреждението Снимка: БГНЕС

Вижте за кои райони е предупреждението.

Опасност от поройни дъждове и наводнения. Очаква се преливане на редица реки в Централна и Западна България, предупреждават от МОСВ. Значителни ще са повишенията във водосборите на реките Осъм и Янтра.

За река Осъм в Северна България хидролозите от БАН обявиха повишена опасност от преливане, заради очакваните дъждове в следващите 48 ч. Ситуацията е спокойна, но хората в района се подготвят. Хората в населените места в близост неотдавна пострадаха от градушка и проливни дъждове, предаде NOVA.

Свищовското село Деляновци се намира по поречието на Осъм. Тук  е и старото корито на  реката. Превантивно е било почистено, заради очакваните дъждове.

"Почистихме, колкото успяхме, но предполагам, че не е заплаха за селото – старото корито не е заплаха. Ако евентуално се излеят големи дъждове в Балкана и дойдат насам, тогава и то от новото крито", каза Валентина Тодорова – кметски наместник на с. Деляновци

От Община Свищов са разпоредили на кметствата да наблюдават рисковите места в района. Такова е единствената пътна връзка между общинския център и селото.

Пътят е пред пропадане, след падналите наскоро дъждове и градушка в Свищовско. Все още се възстановяват и земеделците. Посевите от жито и ечемик са напълни унищожени.

"Съсипа ни на 100 %. Това нещо ще трябва да го съберем, да го изчистим полето и след това, някаква механична обработка. И като ни удари още един път – и до там", заяви земеделският производител Георги Найденов.

Метеоролозите прогнозират дъждове и в района на язовир "Копринка". Повече от половината от Казанлъшкия язовир е запълнен. Свободният обем, обаче,  е почти 50 милиона кубични метра вода - достатъчно, за да поеме очакваните валежи. Под наблюдение са още реките Владайска, Искър и Ерма.

Очаква се и повишение на нивото на река Струма.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари