Опасни ли са слънцезащитните продукти с изтекъл срок?

0
Съхраняването на наполовина пълна опаковка, останала от миналото лято, е почти неизбежна ситуация
Съхраняването на наполовина пълна опаковка, останала от миналото лято, е почти неизбежна ситуация

За всеки, чиято лятна почивка на море или планина не е толкова дълга, колкото му се иска, е трудно да оползотвори цялото количество слънцезащитен крем или лосион, който си е закупил.

Така, съхраняването на наполовина пълна опаковка, останала от миналото лято, е почти неизбежна ситуация. И тук изниква важният въпрос дали си струва да използваме миналогодишния слънцезащитен продукт и това лято особено ако срокът му на годност изтича, или е вече изтекъл.

Изискванията на търговската практика задължават на опаковката на слънцезащитните продукти да се опоменава срок на годност. Факт е, че повечето от тези продукти може да запазят ефективността си и след срока на годност. От първостепенно значение обаче е това дали опаковката е разпечатана или не. Съхраняваната при недобри условия опаковка слънцезащитен продукт може да загуби ефективността си много преди изтичане срока на годност, пише Puls.bg.

Всяка промяна в консистенцията, мириса или цвета на оставена неоползотворена опаковка слънцезащитен продукт следва да се разглежда като признак, че той е загубил ефективността си. Дори да е в срок на годност, подобен продукт може да не осигури необходимата защита от ултравиолетовите лъчи и дори да доведе до по-сериозни последствия. В състава на слънцезащитните средства има вещества, които при разпадането си може не само да не неутрализират УВ-облъчването, но и да проявят алергенни свойства и да раздразнят кожата.

Загуба на ефективността може да се установи и при неразпечатани опаковки слънцезащитни продукти. Повечето от тях действат пълноценно в рамките на 2 или 3 години, но изтичането на срока на годност следва да се разглежда като сигурен знак, че няма да осигурят ефективна слънцезащита.

Затова препоръката на дерматолози и козметици е слънцезащитните продукти да се подменят всяка година и да не се ползват опаковки, престояли отворени за дълъг период от време. По-важната препоръка в случая е друга – слънцезащитни продукти да се ползват през цялата година. От една страна, защитата от слънцето става все по-препоръчителна в условията на засилващия се парников ефект, а от друга – редовната употреба ще помогне за максимално оползотворяване на съдържанието на всяка опакова и рискът от залежаването й до изтичане на срока на годност ще изчезне. От значение са и количеството и честотата, с които нанасяме тези продукти. Желателно е те да се разнасят плътно по цялата кожа и нанасянето да се повтаря поне през 2 часа. Слънцезащитните продукти с по-нисък фактор следва да се нанасят дори по-често.

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари