Опасната суша в Европа засяга и посевите в България

0
Общо 64 на сто от европейската територия е под тревога или в състояние на тревога заради липсата на валежи и суша, което допринася и за разпространението на горски пожари
Общо 64 на сто от европейската територия е под тревога или в състояние на тревога заради липсата на валежи и суша, което допринася и за разпространението на горски пожари Снимка: БТА

Опасна суша засяга цяла Европа, включително и България, застрашава посевите и създава риск от горски пожари

Това съобщи Съвместният изследователски център на ЕС.

В отговор на въпрос на БТА от центъра поясниха, че според данните от Европейската обсерватория за сушите за България за десетдневен период през юли и август, е имало опасни стойности между 2 на сто и 6 на сто и предупреждения, вариращи от 20 процента до 32 процента за опасни явления.

Според анализа на специалисти от Съвместния изследователски център продължаващата суша през август поставя 47 на сто от територията на ЕС под предупреждение за опасност за реколтата. Почвите са сухи и за 17 на сто на територията на ЕС състоянието е тревожно.

Общо 64 на сто от европейската територия е под тревога или в състояние на тревога заради липсата на валежи и суша, което допринася и за разпространението на горски пожари.

"Комбинацията от тежка суша и горещи вълни поставя под безпрецедентен стрес нивата на водите в целия Европейски съюз", се посочва в изявление на Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. В него тя подчертава, че горските пожари този сезон са чувствително над средните показатели и се забелязва сериозно влияние върху земеделската продукция.

"Без съмнение климатичните промени са по-забележими тази година. Европейската комисия и нейните изследователи работят неуморно, за да установят и изследват кризата с най-добрите налични технологии - от космоса и на Земята и сме начело на усилията за защита на природата и нашите граждани от извънредни ситуации", посочи Габриел.

Прогнозите на Съвместния изследователски център за средните нива на реколтата в ЕС тази година сочат с 16 на сто по-ниски добиви на царевица, с 15 на сто по-малко соя и с 12 на сто по-малки количества слънчоглед.

Сушата е засегнала почти всички реки в Европа, което се отразява и на енергетиката, и на речния транспорт. В някои европейски страни са предприети мерки за ограничаване на потреблението на вода, отбелязват от Съвместния изследователски център.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Някой
    Изследователите работели неуморно, ние без да сме изследователи виждаме, че е суша!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари