Опашки за изследване на антитела пред лабораториите в Русе

3
В следващите дни се очаква желаещите за получаване на тест за антитела да се увеличават
В следващите дни се очаква желаещите за получаване на тест за антитела да се увеличават Снимка: Бряг

Тестът може да се направи по всяко време на работния ден, не е необходимо кръвта да се взема на гладно, уточни д-р Розина Мирчева

Опашки за изследване на антитела се извиха от рано днес сутринта пред русенските лабораториипредаде вестник Бряг.

От 11 ноември влезе в сила възможността и хората с определен брой антитела да получат сертификат. Този документ обаче ще важи само за 90 дена и само за България, с него няма да може да се пътува в чужбина.

Собственикът на една от големите лаборатории в Русе д-р Розина Мирчева уточни, че хората, които преди тази дата са си направили изследването, не могат да получат сертификат, дори и да имат брой антитела над минимално изискуемия.  Затова желаещите да се снабдят с удостоверението за достъп до закрити обществени места ще трябва да се изследват отново. В единната национална система не се приемат резултати, регистрирани в лабораториите преди 11 ноември.

Д-р Мирчева обясни, че вземането на кръвна проба става бързо, но получаването на резултата отнема няколко часа, най-често два-три, но се дава в рамките на деняВсеки изследвал се за антитела ще получи на телефона си съобщение със съответния референтен номер. Може да го използва като идентификация и на устройството си или с този номер да влезе в системата his.bg и да го отпечата на лист хартия. По желание на всеки изследвал се и от самата лаборатория може да се получи сертификата на разпечатка.

 „Този тест мери антителата само срещу коронавирус, той има много висока специфичност над 96 процента и е с много добра възпроизводимост, обясни д-р Мирчева спецификата на този тип лабораторно замерване.

В следващите дни се очаква желаещите за получаване на тест за антитела да се увеличават. Д-р Мирчева уточни, че тестът може да се направи по всяко време на работния ден, не е необходимо кръвта да се взема на гладно, следователно желаещите не трябва да ходят в лабораториите само сутрин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари