Опашки пред детските кабинети в Русе

2
Пик на остри респираторни заболявания по празниците в Русе
Пик на остри респираторни заболявания по празниците в Русе Снимка: УМБАЛ "Канев" Русе

Пик на остри респираторни заболявания по празниците в Русе

Грипната вълна удари най-малките пациенти и струпа опашки от родители с деца пред лекарските кабинети в Русе, видя репортер на Dunavmost. Висока температура и остра кашлица накара десетки родители спешно да търсят помощ. В момента основно циркулират грипните вируси и респираторните заболявания, потвърдиха медицински специалисти.

Ситуацията допълнително бе усложнена от почивните дни и заради отсъстващите лични лекари. Някои от предписваните лекарства пък липсваха в аптечната мрежа.

Преглед за педиатър в Русе в почивните дни изискваше чакане с часове и то при късмет да се открие работещ кабинет. Телефоните им буквално прегряваха от настойчивите молби на разтревожените родители за прием и преглед.

Медиците прогнозираха, че пикът на грипната вълна се очаква през февруари, но пък топлото време в Русе форсира развитието на респираторните вируси. Подобна беше ситуацията в столицата преди седмица, където се отчете ръст на заболелите и пълна заетост в клиниката по вътрешни болести в "Пирогов".

Опасенията са, че пълните болнични коридори и кабинети ще останат такива при развитието на грипната вълна. По думите на проф. Тодор Кантарджиев две години в изолация са спомогнали за намаляване на колективния имунитет.

По-сериозният проблем обаче е съвсем друг - лекари алармират, че броят на педиатрите у нас драстично е намалял.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари