Опашка в Европарламента за българска лютеница

0
Депутатите от Европарламента се редили на опашка да опитат лютеница от Куртово Конаре
Депутатите от Европарламента се редили на опашка да опитат лютеница от Куртово Конаре

“Депутатите в Европарламента си облизаха пръстите с лютеница от Куртово Конаре. Редяха се на опашка, за да я опитат. 40 буркана бяха изядени само за час.”

Това разказа Софка Митрева, която заедно с други жителки на пловдивското село е участвала преди дни в изложение на български храни в Брюксел. Митрева е сред най-добрите кулинарки в Куртово Конаре и два пъти е печелила голямата награда на местния фестивал на чушката и домата “Царица на лютеницата”. На осмото му издание, което се провежда в селото, тя се състезава за приза с още двайсетина майсторки на лютеница.

“Приготвянето ми отнема 4 дни. През първия правя доматеното пюре, за което са необходими близо 7 часа. На втория и третия пека чушките и патладжаните, а през последния варя сместа. Слагам продуктите на око. Подправките са сол, захар, олио, черен пипер и кимион”, обяснява Дафинка Царева. По думите ѝ тайната на хубавата лютеница от Куртово Конаре е в добрия материал - използват се зеленчуци, откъснати от дворовете. В района на селото се отглежда сортът “Куртовска капия", който давал неповторимия вкус на лютеницата.

“Почти във всяка къща в Куртово Конаре се бърка това традиционно ястие. Рецептите са различни, наследени от поколения”, казва 22-годишната Вероника Димова. Детската учителка е сред майсторките на фина лютеница от варени чушки и домати и на едросмляна. Вероника препоръчва вместо захар да се сложи мед, ако доматите са по-кисели.

Освен лютеница на фестивала в Куртово Конаре се представят и домашно приготвени гозби и консерви. Гостите бяха впечатлени от сладка от пъпеш, диня, бяла череша, праскова и смокиня и пазаруваха по цели чанти. Бурканчета с кьопоолу и универсална подправка от 5 вида зеленчуци изчезваха за минути от щандовете.

Местните кулинарки бяха наредили и баници, тиквеници, пълнени чушки, милинки, понички, мъфини със сирене. В хит се превърнаха печени люти чушлета в марината от оцет, вода, сол и захар, към които са добавени парченца моркови и зърна грозде. На голям интерес се радваше и малиновото вино на жител на Куртово Конаре.

Атракцията на фестивала бе англичанинът Скот Ламбоу, който от 13 г. живее в селото. Той бе изпекъл кейкове с ягоди и шоколад, както и тестени изделия - кишове, с пушен кашкавал и бекон.

“Дойдох в България на почивка с мой приятел. Преди това той дълго време ме убеждаваше, че това е хубава страна, но аз не му вярвах. Бях чувал единствено, че имало мафия. Когато обаче пристигнахме, се влюбих в природата и хората", разказва англичанинът. Заедно с родителите си той купил къща в Куртово Конаре и останали да живеят там. Скот прави интернет сайтове и е категоричен, че може да върти бизнеса си и от пловдивското село. Успял е да усвои българския, въпреки че му било много трудно.

“Научих го от приятели и от “Стъклен дом”. Гледам и много английски филми с български субтитри", обяснява чужденецът. Според него в Куртово Конаре се приготвят най-вкусните ястия, които е ял. Взел е рецептите на някои от тях и ги готви сам. Всяка сутрин си купувал баница от местната фурна. Единственото, с което не успял да свикне, е шкембе чорбата.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари