Опашка се вие пред Националната художествена галерия

19
Желаещи да видят изложбата „Послания“  на Златю Бояджиев чакат реда си в студа
Желаещи да видят изложбата „Послания“ на Златю Бояджиев чакат реда си в студа Снимка: Ваня Сухарова / БТА

Желаещи да видят изложбата „Послания“ на Златю Бояджиев чакат реда си в студа

Желаещи да видят изложбата „Послания“ на Златю Бояджиев се редят на опашка пред Националната художествена галерия този уикенд. Експозицията е посветена на 120-годишнината на художника, а днес е последният ѝ ден.

Имаше си голям интерес към изложбата. Но в последните дни е доста натоварено“, разказаха от екипа на Националната галерия, предаде БТА.

Уникална изложба“, „Великолепна изложба“, „Уникален творец“, бяха коментарите на българи и чужденци, разглеждащи произведенията на Бояджиев.

В 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях - „Сватба в Брезово“ (1939), „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите си прожектира документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ – Пловдив. Експозицията бе открита на 14 септември, а на 22 октомври, навръх рождения ден на твореца, бе представен двуезичният каталог към изложбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Анета Попиванова
    Изложбата е много ивтересна! Защо не се удължи времето на експозицията при толкова голям интерес? Защо няма удължено работно време в поне един ден от седмицата? Това е обичайна практика на толемите музеи в Европа. Защо каталогът на изложбата е отпечатън в малък тираж ? Свършил е преди края на изложбата и според служителката не се очаква допечатка. В горемите музеи и галерии можеш да купиш каталог много време след приключването на съответната изложба.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари