Опасен ли е рентгенът за здравето?

0
В съвременната рентгенова техника дозата на радиация е много по-ниска
В съвременната рентгенова техника дозата на радиация е много по-ниска Снимка: iStock

Лекарите често се питат дали рентгеновите лъчи са опасни

Обикновено те отговарят, че е възможно да се навреди, ако назначаването на изследването е дадено без медицински показания.

В съвременната рентгенова техника дозата на радиация е много по-ниска. Но в тази техника няма концепция за "максимално възможна доза радиация", тъй като изображенията винаги се правят стриктно според установените медицински изисквания. Ето защо, ако животът на човек е поставен на кантар, тогава процедурата трябва да се прави толкова пъти, колкото изисква лечението, посочва Actualno.

Рентгенова снимка: как да не навредите на здравето си?

Медицината отбелязва, че можете да се предпазите от рентгена със защитен екран. В това качество могат да действат „престилка“ за корема, „яка“ за врата, „пола“ за защита на коремната кухина и гениталиите и „шапка“ за главата. Всички тези защитни екрани имат твърд оловен слой.

В ранна детеродна възраст експертите препоръчват защита на гениталиите и коремната кухина от облъчване, тъй като най-големият отрицателен ефект на устройството се отразява в зародишните клетки и кръвта.

Особено внимание трябва да се обърне на децата. Техният защитен екран трябва да покрива цялото тяло, оставяйки само изследваната област.

Рентгеновите лъчи правят изследването доста информативно и ви позволяват да наблюдавате реакцията на тялото към лечението в динамика. Лекарите не препоръчват да се правят няколко рентгенови изследвания за 1 ден (например допълнителна флуорография или мамография). Важно е и пациентът да има паспорт за радиация, където рентгенологът вписва датите на изследването и получените дози.

Безопасна доза радиация за рентгенови лъчи

Радиоактивното лъчение въздейства на човека през цялото време и в малки дози не му вреди. Невъзможно е да се избегне влиянието му, тъй като цялата повърхност на Земята е изложена на облъчване от Космоса, а част от естествените радионуклиди са във външната среда (земна кора, вода, въздух). Дозите радиация, погълната от тялото, се измерват в милисиверти (mSv). Естественият радиационен фон е приблизително 2 mSv годишно.

За безопасността на рентгеновите изследвания, максимално допустимата доза радиация на година (MPD) е определена на 100 mSv годишно. Това е максимално допустимото количество радиационни дози, получени годишно, което няма да навреди на човешкото здраве.

При рентгенова снимка на гръдната област (ОНС) човек получава само 0,1 mSv, рентгенова снимка на тазобедрените стави - 1,47 mSv, което е много по-малко от допустимото ниво. При спондилография (т.нар. картина на гърба) дозата на облъчване е 1,5 mSv. С флуороскопия на гръдния кош (метод за лъчева диагностика, който позволява наблюдение в реално време на състоянието на тъканите и костните структури на гръдния кош), пациентът получава 1,4 mSv за 1 минута от изследването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари