Последствия за тялото от консумацията на газирани напитки

0
Пълни със захар, карамелен оцветител и други добавки, в състава на безалкохолните напитки често има много повече от всичко, което е изброено на етикета
Пълни със захар, карамелен оцветител и други добавки, в състава на безалкохолните напитки често има много повече от всичко, което е изброено на етикета

Независимо дали сте фен на газираните напитки или не, вероятно вече сте наясно с лошите им ефекти върху здравето.

Пълни със захар, карамелен оцветител и други добавки, в състава на безалкохолните напитки често има много повече от всичко, което е изброено на етикета.

Ето няколко доста стряскащи факти за тях: 

Съдържат токсични химикали

4-метилимидазол (4-MEI) се образува при направата на изкуствения карамелен оцветител, който се съдържа в много газирани напитки. Поглъщането на този токсичен химикал увеличава риска от развитие на рак, въпреки че Администрацията по храните и лекарствата в САЩ казва, че не е опасно да се консумират храни или напитки с 4-MEI в тях, тъй като ще трябва да изпиете повече от 1000 кутии дневно, за да се стигне до здравословни проблеми, пише Profit.bg.

Може да доведат до проблеми с плодовитостта

Ако планирате да имате деца скоро, е разумно да спрете газираното за известно време, се казва в проучване от 2018 г., публикувано в списание Epidemiology. Изследователите наблюдавали близо 5000 двойки и установили, че пиенето на една или повече подсладени със захар напитки всеки ден от мъжа или жената води до по-малък шанс за забременяване.

Може да увеличат риска от инсулт

Проучване, публикувано в списание Stroke, което изследва 2888 души за период от 10 години и ги наблюдава за инсулт и деменция, показва, че тези, които са приемали поне една диетична напитка на ден, са в по-голям риск да развият едно от двете заболявания.

Може да доведат до повишение на лошия холестерол

Запушените кръвоносни съдове може да са друга причина да се избягват газираните напитки с ниски, средни и високи количества високофруктозен царевичен сироп. Те са причина за повишени нива на LDL, или "лош" холестерол, и триглицериди, циркулиращи в кръвния им поток.

Може да ви направят зависими от захарта

Когато сте стресирани и уморени, сте склонни да посягате към сладки храни с високо съдържание на мазнини, поради което много хора избират газираната напитка. Според изследване в The Journal of Endocrinology & Metabolism, пиенето на напитки със захар може да помогне за облекчаване на стреса чрез притъпяване на кортизола - хормона на стреса.

Поради емоционалната реакция, която ви дава захарта, тя ви кара да консумирате още повече от сладките неща.

Може да доведат до диабет

Газираните напитки със захар може да се окажат съществена причина това метаболитно заболяване да е толкова широко разпространено. Според проучване, публикувано в Global Public Health, това се свързва с високофруктозния царевичен сироп, често срещан в напитките.

Може да повишат кръвното налягане

Наличието на хипертония, или високо кръвно налягане, е един от най-сигурните признаци за проблеми със сърдечно-съдовата система. Проучване от 2012 г. от Journal of General Internal Medicine, което изследва над 150 000 души, показва, че пиенето на сладки напитки, които съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, е свързано с по-голяма честота на високо кръвно налягане.

Може да разрушат зъбния емайл

Лимонената киселина в газираното може да действа върху емайла на зъбите, което води до ерозия и кариес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    А-хааа,
    Убеждавате ни, че *ваксините* на Бил Гейтс са по-безопасни от лимонадата, така ли?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари