ООН: Видеозаписът с екзекуция на украински военнопленник "изглежда автентичен"

1
Във видеото мъж с военна униформа казва "Слава на Украйна!" и след това е екзекутиран
Във видеото мъж с военна униформа казва "Слава на Украйна!" и след това е екзекутиран Снимка: Reuters

Във видеото мъж с военна униформа казва "Слава на Украйна!" и след това е екзекутиран

Предполагаемият видеозапис на украински военнопленник, застрелян, след като се провиква "Слава на Украйна!", "изглежда автентичен". Това заяви днес службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

"Знаем за това видео, публикувано в социалните мрежи, което показва неучастващ в бой украински войник, екзекутиран, както изглежда, от руските въоръжени сили. Въз основа на предварителен анализ смятаме, че видеото изглежда автентично", коментира пред АФП говорителка на Върховния комисариат.

На близо десетсекундния запис се вижда мъж с военна униформа, но без оръжие, който пуши цигара. Друг мъж извън кадър казва на руски, изглежда на свой другар: "Снимай го".

"Слава на Украйна!", отвръща украинецът и веднага го пронизват куршуми. Тогава човекът зад камерата подхвърля: "Пукни, мръснико".

Говорителката на службата на върховния комисар на ООН по правата на човека напомни, че са "документирани многобройни нарушения на международното хуманитарно право, (насочени) срещу военнопленници, включително произволни екзекуции на руски и украински военнопленници".

"Необходими са безпристрастни и ефикасни разследвания на всички тези твърдения и виновниците трябва да понесат отговорност", подчерта тя.

АФП не успя да провери по независим източник къде и кога е заснето видеото, нито дали показва пленник - жертва на военно престъпление, както твърдят представители на Киев.

В социалните мрежи видеото бързо се разпространи в понеделник; множество постове, снимки и рисунки възхваляваха смелостта и патриотизма на загиналия войник. Вчера украинската армия се закле да отмъсти за смъртта му.

По предварителни данни става дума за Тимофий Миколайович Шадура от 30-а механизирана бригада, съобщиха вчера украинските Сухопътни войски. Медиите споменаха друго име. "Тялото на загиналия се намира на окупирана територия и не може да бъде разпознато окончателно, преди да бъде върнато и подложено на експертизи", каза украинската армия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    До 5
    Мри бе третополов упадък!
  • -1
    7
    СлаваФАШхрайна
    Ако това е истински запис, което силно ме съмнява, нека да видим какви криминални или военни престъпления е вършил тоя славаФАШкраинец. Току така русците не стрелят по хохлите, било то и пленници.
  • 0
    6
    абе то
    и онова ат родилния дом на мариупол изглеждаше автентично, а сетне?!?
  • 2
    5
    Полуръст путин
    До 4 ...руския педал ...Иди на майка си в ..знаеш къде руска свиньо.Иди на фронта ,путински доброволец мършо.Курвата Мутрофанова ще те уреди .Погребението ти ще е безплатно,а роднините ти ще получат Лада ,а курвата ти кожено палто.После ще ги вземат разбира се .Даровете са само за снимка,а гробищата са вечни .
  • -2
    4
    До 1
    Чезвай в усрайна вмирисън недоизчукан третополов упадък! Да плюя и пикая на гроба ти рептил!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари