ООН подписа "Код за поведение"

0
Кодът ще служи като "катализатор за култура на нулева толерантност за геноцид и военни престъпления
Кодът ще служи като "катализатор за култура на нулева толерантност за геноцид и военни престъпления

Над 100 страни-членки на ООН подписаха тази вечер "Код за поведение", с който се задължават да не гласуват срещу резолюция на Съвета за сигурност, целяща да предотврати или спре геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.
Инициативата беше лансирана вчера, в навечерието на 70-ата годишнина от създаването на ООН, от външната министърка на Лихтенщайн Аурелия Фрик.

Тя заяви, че кодът ще служи като "катализатор за култура на нулева толерантност за подобни престъпления в Съвета за сигурност" и като катализатор за политическа отговорност между членовете на Съвета за сигурност и останалите 193 страни от ООН.
Целта на инициативата, подписана от 104 от общо 193 страни-членки на ООН, е да се избегне парализа, подобна на тази при кризата в Сирия, когато Китай и Русия постоянно налагат вето на резолюциите, критикуващи режима на Башар Асад, отбелязва АФП.
Макар и да няма правна сила, подписаният от 102 страни код отразява притесненията от правомощията на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, които могат да наложат вето и на резолюциите срещу геноцид или военни престъпления, отбелязва АП.

Франция и Великобритания подписаха документа, но Русия не е. Москва даде ясно да се разбере, че е против всякакви ограничения на правото на вето.
Общото събрание на ООН прие вчера с консенсус и декларажия по случай 70-ата годишнина от влизането в сила на Устава на ООН.

193-те страни членки потвърдиха решимостта си "да избавят идните поколения от бедствията на войната", както и привързаността си към принципа на ненамеса във вътрешните работи на страните, подчертава ТАСС.
Евгени Загайнов, заместник постоянен представител на Русия в ООН, заяви пред Общото събрание, че ООН остава уникален механизъм за решаване на различни проблеми. Опитите за разклащане на авторитета на организацията може да доведат до разрушаване на структурата на международните отношения, предупреди той.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари