ООН: Настъпи ерата на "глобалното кипене"

0
Антонио Гутериш е направил това изказване, след като учени обявиха този юли за най-горещия месец в света в историята
Антонио Гутериш е направил това изказване, след като учени обявиха този юли за най-горещия месец в света в историята Снимка: ЕПА / БГНЕС

Антонио Гутериш е направил това изказване, след като учени обявиха този юли за най-горещия месец в света в историята

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че ерата на глобалното затопляне е приключила и "е дошла ерата на глобалното кипене", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията отбеляза, че Гутериш е направил това изказване, след като учени обявиха този юли за най-горещия месец в света в историята.

"Климатичните промени са тук. Ужасяващо! И това е само началото", заяви шефът на ООН пред медиите. "Все още е възможно да ограничим глобалното покачване на температурите с 1,5 градуса по Целзий и така да избегнем най-лошите изменения на климата. Но това може да стане само с драстични и незабавни действия по отношения на климата", каза той.

В същото време Гутериш настоя лично днес тези, които са задържали президента на Нигер Мохамед Базум, да го освободят "незабавно и безусловно", съобщиха световните агенции.

"Престанете да възпрепятствате демократичното управление на страната и зачитайте върховенството на закона", отправи посланието си пред репортери Гутериш, цитиран от Ройтерс.

По информация на Асошиейтед прес днес Гутериш е предупредил, че "шепа дарения за някои страни" няма да променят към добро драматичния ефект на края на сделката, позволяваща безопасния износ на украинско зърно през Черно море. АП припомня, че президентът на Русия Владимир Путин обеща, че свободното за безмитна търговия руско зърно "ще замени украинското зърно".

Ройтерс посочва, че цените на пшеницата в световен мащаб са се повишили с 10 процента в последните десет дни, откакто Русия излезе от черноморската зърнена сделка (на 17 юли - бел. ред.), сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година. След оттеглянето си от споразумението, Москва започна да обстрелва украински пристанища и инфраструктурни обекти, използвани при износа на зърно, на Черно море и на река Дунав.

"Ясно е, че когато изтеглиш от пазара милиони и милиони тонове зърно, това ще доведе до повишаване на цените", каза Гутериш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари