ООН: Над 30 милиона души са на крачка от глада

1
Броят на гладуващите вероятно ще скочи в повече от 20 страни през следващите няколко месеца, предупреди организацията
Броят на гладуващите вероятно ще скочи в повече от 20 страни през следващите няколко месеца, предупреди организацията Снимка: iStock

Броят на гладуващите вероятно ще скочи в повече от 20 страни през следващите няколко месеца, предупреди ООН.

Семействата в Йемен и Южен Судан вече са в плен на глада, се казва в доклад за горещите точки на глада, публикуван от Агенцията по прехрана и земеделие (FAO) и Световната програма за храните (WFP), съобщава „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Приблизително 34 милиона души се борят с извънредни нива на остър глад, известни като IPC (Integrated Food Security Phase Classification) 4, което означава, че те са „на крачка от глада“.

Острият глад се движи от конфликти, климатични шокове и пандемията от коронавирус, а на някои места и от нашествия на пустинни скакалци.

Размерът на страданието е тревожен“, каза генералният директор на ФАО Ку Дунгиу. „Задължение на всички ни е да действаме сега и то да действаме бързо, за да спасим животи, да запазим поминъка на хората и да предотвратим най-лошата ситуация.

Северна Нигерия, Йемен и Южен Судан оглавяват списъка на местата, изправени пред „катастрофални“ нива на остър глад, съобщиха агенциите. Повечето горещи точки, идентифицирани в доклада, са в Африка, но някои са в други региони, от Афганистан в Азия, Сирия и Ливан в Близкия изток до Хаити в Латинска Америка и Карибите.

В много региони сезонът на засаждане току-що е започнал или предстои да започне“, каза Ку. „Трябва да работим срещу часовника и да не се отказваме от възможността за защита, стабилизиране и дори евентуално увеличение на местното производство на храни.“

"Свидетели сме на катастрофа, която се разгръща пред очите ни", каза изпълнителният директор на WFP Дейвид Бийзли. „Гладът, воден от конфликти и подхранван от климатични шокове и пандемията от Covid-19, чука на вратата на милиони семейства.“

Три неща са необходими, за да се предотврати „милиони да умрат от глад“, каза той - спиране на войните, увеличен достъп до уязвими общности и увеличаване на даренията.

По-рано този месец FAO и WFP призоваха за 5,5 млрд. долара за предотвратяване на глада чрез хуманитарна хранителна помощ, пари и спешни интервенции за препитание.

Според доклада Латинска Америка е най-силно засегната от икономическия спад и ще се възстанови най-бавно, докато в Близкия изток Йемен, Сирия и Ливан са сериозно засегнати от бързата девалвация на валутата и растящата инфлация.

Над 7 милиона души в Южен Судан се очаква да се сблъскат с кризисни нива на остра продоволствена несигурност през периода от април до юли, се посочва в доклада, а над 16 милиона йеменци се очаква да се сблъскат с високи нива на остра хранителна несигурност до юни, увеличение от 3 милиона от края на миналата година. Други страни, определени като най-тежките горещи точки на глад, са Буркина Фасо, Афганистан, Демократична република Конго, Етиопия, Хаити, Судан и Сирия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари