Онлайн търговията у нас е едва 4%

0
Традиционните магазини няма да изчезнат, но постепенно ще навлязат в е-търговията
Традиционните магазини няма да изчезнат, но постепенно ще навлязат в е-търговията

Онлайн търговията в страната е едва 4%, докато за останалия свят е около 13%.

Това каза днес проф. Данчо Данчев от Икономическия университет в морската ни столица Варна при откриване на международна научна конференция, предава БТА.

Всяка година онлайн търговията нараства с между 20-30%. При търговията през смартфони увеличението е с 10-12%. От друга страна, нарастването на традиционната търговия в световен мащаб е с едва 3-4%, което налага и въпросът дали тя няма да изчезне.

„Традиционните магазини няма да изчезнат, но постепенно ще навлязат в е-търговията“, коментира проф. Данчев. Причина за това е психологическият факт, че потребителите предпочитат да докоснат физически стоката. Наблюдава се и стремеж към омниканалност, т.е. задоволяване на потребностите по всеки възможен начин. Така ще намалеят и измамите с фалшивите сайтове, защото така ще се рискува репутацията на истинските, както и на цялата е-търговия.

Според проф. Данчев у нас голяма част от технологиите в търговията не са въведени. За пример той даде заместниците на баркодовете - или това е т. нар. „ранночестотно идентифициране“, чрез което потребителят може да намери повече информация за дадена стока. Оптимистично е мнението на професора и по отношение на навлизането на роботите на пазара, както и на добавената или изцяло имплементираната реалност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари