Онкоболни останаха без лекарства

0
От Здравната каса признаха за проблема
От Здравната каса признаха за проблема

От Здравната каса признаха за проблема

Онкоболни остават без животоподдържащи лекарства заради бюрократични спънки, оплакаха се пациенти, предава Нова телевизия.

Според тях много болници са останали без финансиране този месец. Това е довело до невъзможност да се разплатят с доставчиците на лекарства и да поръчат нови количества.

55- годишният Ганчо Тевекелев е един от хилядите онкоболни,  оставени втори месец без едно от животоподдържащите лекарства. Медикаментът е задължителна част от химиотерапията, на която се подлага през 20 дни.

Съпругата му търси начини да набави лекарството. Само една опаковка струва 3 000 лева, а на Ганчо са необходими пет. Медикаментът не се продава в аптеките, осигурява се от Здравната каса.

„Здравната каса е с нов регламент и всички болни, които се нуждаят от това, а може би и от други лекарства трябва да изчакат проверки по новия регламент, за да бъдат отпуснати и да бъдат преведени пари за тези лекарства, обясни Николина Тевекелева.

От болницата в Пловдив, в която той се лекува, казват, че лекарството липсва, тъй като проверката на Здраваната каса се е забавила. Това се дължало на въвеждането на новата методика - плащане на пациент спрямо неговото тегло.

„Забавянето става за два месеца. Проверката при нас е извършена от контролните органи на РЗОК. Не се намериха никакви нарушения, всичко е по регламента и ние сме фактурирали вече медикаментите и следващия месец ще получим и този превод,  ще се разплатим с доставчика и ще бъдем заредени с лекарства, обясни главният счетоводител на болницата Кичка Дидьова.

От Здравната каса признаха за проблема и уточниха, че забавянето ще е еднократно. От там предупредиха болниците да направят разчети така, че да не остават болните без лекарства.  

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари