Хиляди онкоболни може да останат без животоспасяващи лекарства

0
Председателят на БЛС призова за промени, за да не се стига до такъв проблем
Председателят на БЛС призова за промени, за да не се стига до такъв проблем Видео: NOVA

Председателят на БЛС призова за промени, за да не се стига до такъв проблем

Здравната каса ще плаща онколекарствата на всички болници по най-ниската цена, постигната от лечебно заведение през предходния месец. Това е записано в правилата, които са изготвени от Здравната каса. Методиката е предложена на публично обсъждане.

Според д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексен онкологичен център - Русе, има опасност не пациентите да останат без медикаменти, а да не може да се поддържа доброто заплащане на персонала. „Това, което се плаща от сметките на лечебното заведение, е за сметка на обема заплати”, обяви той.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, каза, че онкологичните лекарства са скъпи и болниците не могат да издържат, ако не се заплащат на реалната им стойност. В предаването "Твоят ден" по NOVA, той уточни, че това не е обикновена, а много скъпа терапия.

Няма предварителни данни, на каква стойност се търгува един медикамент, каква е стойността му в позитивния списък. Само така ще стане ясно има ли отклонения”, посочи Маджаров. Според него не е виновна Здравната каса, тъй като изпълнява закона. „Важно е да си дадем отговор на въпроса кой изработи, кой внесе и кой представи предложението на народните представители. Това не е предложение на НЗОК, но ще намерим този, който го е написал, защото е безумие.“ Той уточни, че трябва да се вземе решение, да се направят промени, защото предложението няма как да влезе в сила от 1 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари