Омбудсманът: Хората с ТЕЛК остават без права от 1 април

1
Диана Ковачева препоръчва удължаването на ТЕЛК решенията с три месеца
Диана Ковачева препоръчва удължаването на ТЕЛК решенията с три месеца

Диана Ковачева препоръчва удължаването на ТЕЛК решенията с три месеца

Хората, чиито ТЕЛК решения изтекоха в срока на епидемичната обстановка до 31 март 2022 г., техните решения са удължени с три месеца. Онези обаче, на които срокът изтече на 1 април, т.е. веднага след прекратяването на епидемичната обстановка, са прекратени веднага и тези хора остават без права“. Този казус от жалби на потърпевши огласи омбудсманът Диана Ковачева на национална кръгла маса, организирана в Народното събрание от 21 представителни организации на хората с увреждания за обсъждане на проблемите с медицинските изделия и помощните средства.

Форумът бе открит от председателя на парламента Никола Минчев, а в него участваха още депутати от здравната и социалната комисии, представители на Здравната каза, на министерства и др.

Диана Ковачева посочи, че повечето от хората с увреждания са предприели мерки, за да удължат срока на ТЕЛК решенията си, но най-раните дати, които се дават, са през месец май.

„За известен период от време, който не е пренебрежимо малък, тези хора ще останат без права“, подчерта омбудсманът и допълни, че за казуса вече е сезирала министрите на здравеопазването и социалната политика, както и ресорните парламентарни комисии.

Проф. Ковачева препоръча в най-скоро време да бъде намерено решение, с което изтеклите след края на епидемичната обстановка ТЕЛК решения, също ще бъдат удължени с три месеца.

Препоръката на омбудсмана може да видите тук

На кръглата маса общественият защитник даде гласност на конкретни констатации, базирани от жалбите на хората с увреждания до институцията.

Тя подчерта, че още при обсъждането на Закона за хората с увреждания е настоявала да бъде създаден адекватен механизъм за финансиране и предоставяне на медицински изделия и помощни средства за хората с увреждания, съобразени с индивидуалните потребности на всеки човек.

Една от важните теми, по която успяхме да постигнем нещо, тъй като нямам жалби, Вие ще кажете дали е така, е проблемът с отказите на органите на социално подпомагане да признаят експертните решения, когато са в процес на обжалване. Мисля, че този проблем с чл. 112 от Закона за здравето беше решен“, каза още омбудсманът.

Сред проблемите, които открои Диана Ковачева, бе подготовката на процедурата по договаряне на стойността, до която НЗОК ще заплаща конкретните медицински изделия, в която настоява изрично да бъдат включени представителите на хората с увреждания и техните организации. Подчерта закъснение с организирането на широка информационна кампания, която да направи новата процедура по предоставяне публично известна.

Важно е да се предвидят механизми за осъществяване на ефективен контрол върху качеството на предоставяните медицински изделия, помощни средства и съоръжения, включително ефективни механизми за подкрепа на хората с увреждания - тогава, когото има проблем с ползването им“, отбеляза омбудсманът.

Допълни, че все още не е ясно и как ще бъде решен проблемът с експлоатационните срокове на медицинските изделия.

Това е ключов въпрос при разработване на стандартите за качество и възможностите чрез тях на практика да се предоставят, именно тези медицински изделия, които са подходящи“, каза още проф. Ковачева.

Според нея трайно остава нерешен и въпросът с механизмите, през които ще се актуализират списъците с медицински изделия с нови и по-качествени продукти, помощни средства и съоръжения, както и размерът на отпусканата държавна подкрепа за осигуряването им. Омбудсманът обърна внимание и на факта, че списъкът с медицинските изделия, финансирани от държавата, не е актуализиран от четири години.

Сред оплакванията на гражданите, проф. Ковачева посочи, че не са предвидени гаранции, че хората с увреждания ще получават необходимите им изделия, дори при отказ на фирмите да се включат в процедура по предоставянето им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари