Хора с увреждания остават без пенсии и добавки заради изтекли ТЕЛК решения

0
Трябва да чакат с месеци дата за ново освидетелстване от Комисията
Трябва да чакат с месеци дата за ново освидетелстване от Комисията Снимка: БНТ

Трябва да чакат с месеци дата за ново освидетелстване от Комисията

Още един проблем с пенсии - този път при хората с увреждания, които имат ТЕЛК решения, изтекли след края на епидемичната обстановка. Те остават без пенсия и добавка за Великден, тъй като трябва да чакат с месеци дата за ново освидетелстване от ТЕЛК, за да получават отново инвалидна или социална пенсия.

Емил Братанов има проблеми със сърцето и вече три пъти е бил на ТЕЛК. Последното решение изтекло на 1 април, разказва БНТ.

"Пенсията спира докато не ме преосвидетелстват - а това може да стане след няколко месеца", каза Братанов.

За да не остава без пенсия Емил подал заявление да се яви на ТЕЛК още на 8 март.

"В крайна сметка аз съм на ТЕЛК на 25 май. Какво - ще станем клиенти на бързи кредити. Шегувам се. Аз имам семейство, не съм все пак без крака без ръце, без очи. Но хората, които са сами вкъщи и са в такова положение, те какво биха правили 3 месеца?", пита пенсионерът.

ТЕЛК решението на Емил не е удължено служебно с 3 месеца, защото е изтекло на първи април ден след края на извънредната епидемична обстановка.

"Изглежда страшно несправедливо - точно хората, които се нуждаят от тази подкрепа с внезапната отбрана на извънредната епидемична обстановка дори и да са предприели мерки. Тоест, нямат вина, просто са забавени заради ситуацията, в която самите решения излизат бавно", обясни омбудсманът Диана Ковачева.

"Мислила държавата и не го домизмислила. Помагаме ви, ама нито ковид добавка сега ще вземем, нито великденски ще вземем", коментира Емил Братанов.

От здравното министерство отказаха да застанат пред камерата ни. Заместник-социалният министър Лазар Лазаров увери, че ще се търси вариант със здравното министерство как да се реши този въпрос.

Решението на проблема изисква промени в законодателството, обясниха от здравното министерство, но отказаха да застанат пред камера. От там не знаели колко ТЕЛК решения изчитат през април, защото информацията се прехвърляла в новоизградената електронна система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари