Олиото поевтинява през есента

0
Причината е, че се очаква добра реколта от маслодаен слънчоглед, както и спад на търсенето на мазнини в световен мащаб
Причината е, че се очаква добра реколта от маслодаен слънчоглед, както и спад на търсенето на мазнини в световен мащаб

Цената на олиото ще започне да пада от началото на септември.

Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред „Телеграф“, предава агенция Монитор. Причината е, че се очаква добра реколта от маслодаен слънчоглед, както и спад на търсенето на мазнини в световен мащаб, посочи Иванов. През тази година у нас са засети и се очаква да бъде добита продукция от над 837 000 хектара площи, което е с 2,4 на сто повече спрямо предходната година. Очакванията за реколтата в световен мащаб също са за високи добиви, коментира шефът на държавната комисия. Това ще доведе до голямо предлагане и съответно намаление на цените както на суровината, така и на олиото.

Борса

Спад на цената на световните пазари вече има, като през изминалата седмица на борсата в Ротердам, където се търгуват огромни количества нерафинирано слънчогледово олио, то поевтиня до 1390 долара за тон. От началото на май тази година цената на слънчогледовата мазнина се движи надолу. През май тя беше 1700 долара, а сега е с 310 долара по-ниска.

Плавно

Очаква се реално на щанда в магазина цената да пада плавно, като това ще започне през септември, когато се очаква да стартира търговията на слънчоглед от новата реколта. Обикновено през август търговците на борсите само опипват почвата и рядко се стига до сделки, но през септември пазарът ще се отвори, коментира Иванов.

Купуваме по-скъпи зеленчуци

Цените на зеленчуците през това лято са по-високи спрямо миналата година заради по-малко засети площи, коментира шефът на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Според данните тази година по-скъпо се продават краставиците, зелето, морковите, картофите и пиперът. Единствено цената на доматите е по-ниска, но прогнозите са за ниски добиви, което неминуемо ще доведе до увеличение. Кило оранжерийни домати се продават за 1,55 лв. на едро, а преди година са стрували 1,71 лв. В момента килограм краставици се продава за 1,91 лв., а миналата година в началото на август цената им е била 1,16 лв. Морковите се предлагат с 0,14 лв. по-скъпо и струват 0,94 лв. за кило. При зелето цената е скочила от 0,59 лв. на 0,72 лв. за кило. Зелените чушки пък се продават по 1,37 лв., което е увеличение с 20 стотинки за кило.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари