Olio - един различен и умен часовник

0
Olio е елегантен и може би скъпичък часовник, но пък със съвсем различна идея
Olio е елегантен и може би скъпичък часовник, но пък със съвсем различна идея

Може да се каже, че пазарът на смарт устройства е залят от всякакви видове часовници, спортни гривни, с метални каишки, с кожени, от неръждаема стомана, златни и т.н. Но задоволява ли всичко това нуждите на хората, които използват носими аксесоари? Какво трябва да се появи на пазара, за да направи промяна, която да се забележи?

Не знам дали умният часовник от наскоро основаната компания Olio е това, но определено може да се бори за едно от първите места. Това е, защото идеята за него е съвсем различна от останалите и цели да спечели потребители с различни желания, а именно – елегантност, стил и най-вече спокойствие. Защо спокойствие, ще разберете след минута.

Основателят на компанията Стив Джейсъбс е известен с това, че е разработвал дизайни и концепции за продукти на различни технологични компании – Apple, Amazon и нейните таблети Fire, първият лаптоп Pixel от Google, Beats и дори GoPro. Името му може да не ви е познато, защото обикновено тези хора остават неизвестни. Цялата работа е в негов плюс, защото той решава да събере екип от добри разработчици от същите тези компании (не се споменава точно кои) и заедно с тях да разработи нещо свое. Избягвайки всякакви платформи, като Kickstarter и Indiegogo и недокосвайки Android Wear, Джейкъбс дава живот на Olio – умен часовник, който да даде на потребителите нещо различно.

Olio е елегантен и може би скъпичък часовник, но пък със съвсем различна идея

Тук няма да намерите приложения за отваряне на гаража, наблюдение на камерите ви за сигурност, нито възможност да провеждате разговори, ако искате това, Olio не е вашият продукт. Но останете и прочетете още малко, може да разберете нещо интересно. Да, умният часовник от Olio е малко по-скъп дори от най-евтините Apple Watch устройства, но ще ви изненада. Предлага се в два варианта, които определят цената му – 595 долара ще трябва да дадете, ако искате сивият метален корпус и 745 за такъв с черно покритие, което е същото като това, което намирате върху двигателни турбини.

Корпусът е изработен от неръждаема медицинска стомата тип 316L, използваща се при много класически часовници години наред. Според Джейкъбс тялото е здраво и може да се справи с всякакви премеждия, възможни да се случат на един часовник в ежедневието. За това спомага и закаленото стъкло на лицето. Компанията стига дотам, че дори сама проектира и изработва каишки, закопчалки и всичко останало. Вариантите при каишките са доста и все интересни. В крайна сметка сега е произведени първоначална партида от 1000 лимитирани часовника, предварителната поръчка за които ще започне скоро.

Но с какво, както споменах в началото, ще ви грабне Olio? Сещате се какво е непрестанно да бъдете бомбардирани от нотификации, имейли и информация от всякакво естество. Знаете колко досадно може да е това, особено когато сте заети с нещо много по-важно и изискващо внимание. Е, тези куп излишни нотификации няма да се появят при Olio. Асистентът, както го нарича Джейкъбс, но предупреждава, че няма нищо общо със Siri или Cortana, изучава навиците ви, местата които посещавате и работата, която вършите и така сортира всички нотификации, имейли и напомняния, предоставяйки ви ги по начин, който да не ви притеснява. Няма бутони, няма коронки – само един дисплей и възможността да плъзгате наляво или надясно. От едната страна се намират всички бъдещи събития и напомняния, а от другата  изпуснатите от вас нотификации, имейли и т.н. Имате възможност да ги преглеждате или отхвърляте и това е.

Може всичко това да не звучи много, особено когато се забелязва, че липсва фитнес тракер и други подобни благинки, но на това основателят на Olio има какво да каже:

„Всеки обича да говори за фитнес, но накрая тези продукти остават в шкафа ви и всички проучвания сочат, че те дори не подобряват физическото ви здраве. Тази информация все още не е полезна. Услугите, които работят с нея са още млади и сензорите за следене на информацията не са достатъчно точни.“

Според него умният часовник Olio е създаден с много по-различна цел. Не да носите на ръката си силиконова гривна с дисплей. Не да тичате в парка с него. Той е елегантен часовник, с който да се чувствате добре в костюм, на работа, около семейството си и с приятели на ресторант. Дава ви само информацията, от която наистина се нуждаете.

Как ще се приеме този часовник от потребителите е все още рано да се каже. От всичко, което разбрах за него той има само два минуса – батерията му държи само два до три дни и лицата на часовника не могат да се сменят със стотици различни. Първото се компенсира от възможността на Olio да се зареди само за един час. Вторият недостатък не би могъл да се нарече и точно така, защото наличните лица на часовника инкорпорират идеята на сортирането на нотификациите. Чисто и просто елегантност. И най важното – работи както с Android, така и с iOS.

В крайна сметка умният часовник Olio е признак за елегантност и стил. Това е част от неговата мисия, заедно с възможността да ви избави от досадната информация, която може да се появи във фийда ви с нотификации. Той показва една различна идея, която определено има бъдеще, стига да бъде правилно разработена.

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари