Олаф Шолц: Ядрената енергия е безперспективна

1
Вече не се използва в Германия, заяви канцлерът
Вече не се използва в Германия, заяви канцлерът Снимка: Фейсбук

Вече не се използва в Германия, заяви канцлерът

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че не се чувства провокиран от искането на коалиционните партнори от Свободната демократическа партия за спиране на деинсталацията на атомните електроцентрали и смята, че въпросът е решен, предаде ДПА, цитирана от ДПА.

В "Интервю на седмицата" по радио "Дойчландфунк" той отхвърли идеята, че искането е провокация, насочена лично към него. Шолц направи изявлението си само няколко дни след като правителството се споразумя да работи по-спокойно.

"Ядрената енергия е приключена тема. Вече не се използва в Германия. Постепенното преустановяване е извършено със закон. Темата за ядрената енергия е безперспективна в Германия", каза той.

"Свободните демократи" отправиха искането си на фона на все така високите цени на електроенергията, които са в тежест на икономиката и най-вече на енергоемката промишленост. Парламентарната група на социалдемократите на Шолц и "Зелените/Съюз 90" призовават за определена и субсидирана от държавата цена на електроенергията за промишлеността. "Свободните демократи" са против, а самият Шолц проявява скептицизъм.

В интервюто си канцлерът поиска предложение за финансиране. "Разбира се, това трябва да бъде част от всяка дискусия, ако някъде вложите милиарди, от къде ще ги вземете", каза той.

рябва да сме сигурни, че Германия има структурно евтино производство на енергия. Правим това редом с разширяването на възобновяемите енергийни източници, дори с темпове, които не са били характерни за преди", каза Шолц.

"Между другото, правим това и с развитието на водородна мрежа, където необходимите решения ще бъдат взети през тази и в началото на следващата година", обясни още канцлерът.

Освен това той заяви, че не е обезкуражен от слабите резултати в социологическите проучвания за федералното правителство, както и тези и за него лично, и ще продължи да води политиката си. Той посочи натрупването на многобройни кризи - коронавирусът, изменението на климата, глобализацията, войната на Русия в Украйна.

"Важно е да не се оставяме да ни отклонят от пътя, а да следваме ясен курс, чиято цел е бъдещата жизнеспособност на страната ни", подчерта Шолц.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    ,,,
    Да не я мислим Германия.Като видят зора,те пак ще се справят,но ще си изберат други да ги управляват.Нищо де,тъкмо малко отрезвяване.Хелмут Кол сигурно се върти в гроба
  • 9
    4
    РашаТудей
    Прозрял е това, като си е шибнал кратуната по време на джогинга. Само че е получил грешния смс. Германия е сериозна енергийна криза и тя.ще се задълбочи. Зависеше преди от Русия а сега изцяло от Китай за компонентите нужни за възобновяемите източници на енергия. Ако Си тропне с крак накриво и с Германия е свършено. Такаче да не се перчи нацисткия внук, краката на Германия се клатят на няколко места.
  • 5
    3
    ,,,
    ТЯ,ВОДОРОДНАТА МРЕЖА,ДЕТО ЩЕ ВИ СПАСЯВА ,НЕ Е ПО-БЕЗАПАСНО.ВЕРОЯТНО Е И ПО-РИСКОВО,ЗАЩОТО НЯМА НАТРУПАН ОПИТ.ЩЕ СИ ХОДИТЕ С ПАЛТАТА И ШАЛОВЕТЕ ВЪТРЕ В ПАРЛАМЕНТА И ЩЕ СЕ ОБТРИВАТЕ С ВЛАЖНИ КЪРПИ,ВМЕСТО ДА СЕ КЪПЕТЕ.НАЛИ ДАВАХТЕ ЛИЧЕН ПРИМЕР И СЪВЕТВАХТЕ ТАКА ГРАЖДАНИТЕ СИ
  • 11
    2
    Галюн таймс
    "Олаф Шолц: Ядрената енергия е безперспективна" Бих казал,че Шолц е безперспективен...дори дървата са в Русия-Путин ви го каза преди години-има го в НЕТа... ;-)
  • 11
    1
    русенец
    Този откога разбира от енергетика? Шолц е апаратчик, занимавал се цял живот с партийно чиновничество. Нещо като Сергей Станишев примерно. Хайде политиците да се научат да не изказват мнение по въпроси, по които не просто не са компетентни, а изобщо нямат представа за какво иде реч.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари