Олаф Шолц: Разследва се "много сериозен" теч на данни от армията

0
Министерството на отбраната на Германия проверява дали видеоконферентен разговор между германски офицери за войната в Украйна е бил подслушван
Министерството на отбраната на Германия проверява дали видеоконферентен разговор между германски офицери за войната в Украйна е бил подслушван Снимка: ЕПА / БГНЕС

Министерството на отбраната на Германия проверява дали видеоконферентен разговор между германски офицери за войната в Украйна е бил подслушван

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че се разследва "много сериозен" теч на данни от армията. По-рано Франс прес съобщи, че министерството на отбраната на Германия проверява дали видеоконферентен разговор между германски офицери за войната в Украйна, в който са обсъждани поверителни данни, е бил подслушван. Запис от разговора беше публикуван в руските медии, предава БНР.

Ръководителката на спонсорирания от руската държава телевизионен канал АрТи Маргарита Симонян вчера публикува 38-минутен аудио запис с твърдение, че на него се чуват германски офицери, които обсъждат възможната употреба от украинските сили на германските ракети "Таурус" и тяхното потенциално влияние, по-конкретно, ако те биват използвани за поразяване на цели като моста над Керченски проток, свързващ Русия с Кримския полуостров, който беше анексиран през 2014 г.

В записа става въпрос още и за употребата на ракети, осигурени на Киев от Франция и Великобритания, които обаче са с по-малък обсег.

Говорителката ва руското външно министерство Мария Захарова настоя Германия "бързо" да даде обяснения за обсъжданията, като "опити да се избегнат отговори ще се приемат за признаване на вина".

Според германски експерти, запитани от списание "Дер Шпигел", записът е автентичен. Списанието пише още, че видеоконференцията не е била проведена по секретна мрежа на армията, а по платформата "УебЕкс" (WebEx).

Франс прес припомня, че Киев настоява отдавна Германия да ѝ изпрати ракети "Таурус", които могат да достигнат цели на до 500 километра.

Германският канцлер Олаф Шолц към момента отказва, опасявайки се, че това може да доведе до ескалация на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    4
    Йордан Петров
    До 3-ти март бяхме част от Турската империя, след 3-ти март беше направен нагъл опит да бъдем окупирани и станем част от Руската империя на злото. Само продажен българин не признава това. Българин който смята, че Русия ни е освободила ни и никакъв българин. Всичките ни революционери които са се борили за свободата на България са се борили не само против турската власт, но и против руската окупация. Това е очевиден факт, който нашите продажни политици не искат да признаят, но ще дойде ден в който цялата истина ще излезе и тия продажници ще бъдат наказани.
  • 3
    3
    Йордан Петров
    Оная ялова комсомолка от Източна Германия Меркел и яловия Шрьодер съсипаха Германия!
  • 5
    2
    фена на Путин
    Какъвто е ръководителят, такава е и държавата. Слаба и проста. Шолц е най-жалката карикатура яхвала поста канцлер на германия в цялата и история.
  • 2
    1
    dgd
    Разговарят 4 немски офицери. Единият се намира в Сингапур. Там са го записали. Офицерите обсъждат оперативните и целевите детайли на ракетите с голям обсег на действие Taurus, които Германия обсъждаше да изпрати в Украйна, сякаш това вече е било договорено – и как да поддържа правдоподобно отричане, така че Германия да може да избегне пресичането на „червената линия“ на пряко участие. > Герхарц посочва различни „трикове“, които Луфтвафе може да използва, включително разчитайки на „много хора в Украйна в цивилни дрехи, които говорят с американски акцент“, но Грейф е категоричен, че „няма език, който да ни прави страна в конфликта.” Други офицери говорят за предоставяне на украинците както на ракетите, така и на обучението за използването им, както и информацията за сателитно насочване, вероятно през Полша.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари