ОЛАФ иска от МВР да върне на ЕС парите за джиповете

2
Службата твърди, че е възможно служители на министерството да са извършили и престъпна злоупотреба с власт
Службата твърди, че е възможно служители на министерството да са извършили и престъпна злоупотреба с власт

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоя МВР да върне близо 6 милиона евро в бюджета на ЕС заради сериозни нарушения при търг за автомобили 

Службата твърди, че е възможно служители на министерството да са извършили и престъпна злоупотреба с власт, а препоръката е българската прокуратура да проведе разследване.

Вътрешното министерство е използвало парите за покупка на високопроходими автомобили от складови наличности, вместо нови. Проверката на ОЛАФ е започнала през юли 2018 г. след сигнал за измама и присвояване на средства от европейския фонд за вътрешна сигурност, управляван от МВР.

Разследването на ОЛАФ е приключило през декември миналата година, съобщава БТА. Европейската служба препоръчва парите да бъдат върнати и да започне разследване срещу служители на министерството. От МВР отказаха коментар по темата.

Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР (до този момент се знаеше, че поръчката е за 290 джипа – бел.ред.). От ОЛАФ са разпитани всички основни участници в подготовката и изпълнението на търга. Всички заинтересовани страни в разследването са сътрудничили изцяло на европейските служители.

Европейската служба е установила, че МВР е допуснало нарушение заради едностранна промяна на тръжните условия и вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV). Разследването е приключено с препоръка към Европейската комисия да възстанови 5 948 569 евро.

На българската прокуратура е препоръчано да обмисли откриване на наказателно разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

Поръчката за автомобилите е обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство – на 20 април 2017 г. Краят на мандата на кабинета "Герджиков" е 4 май 2017 г. Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител обаче е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ, заради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 година.

Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. и е проведена по ускорена процедура, заради миграционния натиск по българските граници, е посочено в обявлението на обществената поръчка.

Оферти подават 11 кандидати. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четирима, а другите 7 са отстранени по различни причини.

За изпълнител на поръчката е избрана компанията "Българска автомобилна индустрия" ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа. Високопроходимите автомобили са марка "Грейт Уол", като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари