Окръжна прокуратура - Русе предаде на съд Пламен Бобоков

4
Приключи досъдебното производство по дело за противозаконно държане на археологически обекти
Приключи досъдебното производство по дело за противозаконно държане на археологически обекти

Окръжна прокуратура – Русе приключи досъдебното производство по дело за противозаконно държане на археологически обекти 

На 30.11.2020 г. като обвиняем по делото бе привлечен Пл. Б., на 52 г., от гр. Русе.

При претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинението срещу Пл.Б. е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

На 30.12.2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Очаква се насрочване на разпоредително заседание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари