Окончателно: Байдън vs Тръмп на президентските избори в САЩ

0
Двамата кандидати събраха нужните делегати, за да се състезават за Белия дом
Двамата кандидати събраха нужните делегати, за да се състезават за Белия дом

Двамата кандидати събраха нужните делегати, за да се състезават за Белия дом

Бившият американски президент Доналд Тръмп си осигури достатъчно делегати на първичните избори за номинацията на Републиканската партия вота през ноември.

По-рано настоящият държавен глава Джо Байдън също събра необходимия брой делегати за номинацията на демократите, информира БНР.

Номинацията на Тръмп беше подпечатана, след като във вторник в щатите Джорджия, Хавай, Мисисипи и Вашингтон се проведоха първични избори и партийни събрания.

По-рано през деня необходимият брой делегати успя да си подсигури и настоящият президент Джо Байдън. Така след националните конвенции на двете партии, които ще се проведат през лятото, те ще бъдат почти сигурните кандидати на двете основни партии в САЩ, които ще се изправят за реванш един срещу друг през ноември.

Преди началото на днешните първични избори Доналд Тръмп имаше 1078 делегати, а за да си подсигури номинация му бяха необходими 1215.

В щата Джорджия изборите бяха за 59 делегати, 40 бяха заложени в Мисисипи и 43 в щата Вашингтон. Още деветнадесет делегати идват от Хавай, където се проведоха партийни събрания. Победата на Тръмп беше очаквана, след като съперничката му Ники Хейли претърпя поражение в така наречения "Супер Вторник" и се отказа от надпреварата. До последно обаче не беше ясно дали бившият посланик в ООН ще продължи да събира гласове като форма на протест срещу Тръмп.

Подобно повторно явяване на президентски избори в САЩ на едни и същи кандидати не се е случвало от 1956 г., когато президентът републиканец Дуайт Айзенхауер победи бившия губернатор-демократ на щата Илинойс Адлай Стивънсън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари