Около 2% от посевите в Русенско са поразени от градушки

0
В по-голямата си част посевите с пшеница, царевица и слънчоглед се развиват отлично
В по-голямата си част посевите с пшеница, царевица и слънчоглед се развиват отлично

Жътвата на ечемик е в ход в цяла Южна България, а на места вече и в северните части на страната.

Тази година средните добиви са доста над миналогодишните, благодарение на падналите дъждове. На много места обаче дъждовете идват в повече на земеделците, като все повече се стеснява "прозореца" за възможност за жътва.

Средната реколта от ечемик в региона на Ямбол, Хасково, Свиленград и Чирапнско се движи около 500-520 кг./дка. В част от общините близо до Странджа-Сакар добивите се движат около 390-420 кг.дка. В Бургаско и региона на Сливен, Айтос и Карнобат средните добиви от ечемик 2021 са 500 кг./дка.

Началото на жътвата на ечемик закъсня със средно 10 дни заради поредицата от валежи, а за северна България закъснението ще е с около 15-17 дни спрямо нормалното за сезона.

Проверка на АгроКлуб сред земеделци в Южна България показва, че падналите дъждове са достатъчно за много добро развитие на реколтата с пшеница, слънчоглед и царевица в регионите на Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, но на места в Ямболско валежите все още са на границата на необходимото, а поради специфичните климатични особености, части от община Тунджа, са с по-малко валежи от обичайното.

В Северна България посевите с пшеница, царевица и слънчоглед се развиват отлично благодарение на достатъчното влага в почвата. Частично поразeни от градушка и проливни дъждове площи има в региона на Шумен, Разград и Русе, но общият им размер е между 1.5% и 2%.

Заради сушата през миналата година, добивите от зърно бяха значително по-ниски от обичайните, но сега стопаните се надяват на високи добиви, както при есенниците, така и при пролетните култури.

Част от зърнопроизводителите бързат с жътвата на ечемик, за да засеят веднага след това царевица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари