Около 160 русенци средно се ваксинират на ден

1
До момента в областта са извършени близо 51 000 имунизации
До момента в областта са извършени близо 51 000 имунизации

Средно между 130 и 200 русенци на ден избират да се ваксинират срещу COVID-19.

Не рядко има и по-засилен интерес, но пък например през почивните дни в повечето случаи желаещите да се ваксинират са по-малко от очакваното. Това става ясно от справка в Единния информационен портал относно имунизираните с първа доза с някои от препаратите срещу коронавирусна инфекция.

Тенденцията е стабилна през последните няколко седмици и даже вече повече от месец, но целта е повече хора да имат достъп до ваксините в удобно за тях време, тъй като сега се намираме и в най-добрия сезон за това, преди есента и зимата, когато много по-лесно се разпространяват гриповете, а хората са податливи на настинки. Именно по тази причина „зеленият коридор“ за ваксинация срещу COVID-19 в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе остава отворен. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

Ваксини без предварително записване на час ще бъдат поставяни днес от 09.00 ч. до 14.00 ч. в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“. През следващата седмица всеки делничен ден в Тубдиспансера също ще има „зелен коридор“. Работното време на кабинета тогава ще е от 08.00 ч. до 15.00 ч.

В имунизационния пункт са осигурени достатъчно количества от различни видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Имунизации се провеждат и от личните лекари. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Навсякъде се съблюдава за спазване на противоепидемичните мерки.

По последни данни до момента в областта са извършени 50848 имунизации, като повторна доза са получили 24168 лица. Само за последното денонощие са поставени 363 ваксини, като 180 от тях са били първи прием на някои от препаратите. От началото на седмицата в областта са извършени 1925 имунизации, като малко над 900 от тях са били първа игла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари