Около 100 руски военнослужещи са пристигнали в Буркина Фасо

0
Военните лидери на Нигер и съседен Чад този месец бяха на официални визити в Москва, припомня британската информационна агенция
Военните лидери на Нигер и съседен Чад този месец бяха на официални визити в Москва, припомня британската информационна агенция

Военните лидери на Нигер и съседен Чад този месец бяха на официални визити в Москва, припомня британската информационна агенция

Руски военен контингент е пристигнал в столицата на Буркина Фасо, като изглежда това е първото значително разполагане на руски военни части в западноафриканската страна, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.

Отношенията между Москва и Уагадугу попаднаха в центъра на вниманието, след като в началото на миналата година военната хунта, която управлява Буркина Фасо, изгони разположените там френски войски. Подобен ход по-рано беше предприет и от Мали, където действаха руски наемници от частната военна компания "Вагнер", пише БТА.

Източниците на Ройтерс в Уагадугу не оповестиха допълнителна информация за пристигането на руски военни части.

Каналът в "Телеграм" "Африкански корпус", чиито администратори твърдят, че са свързани с руското министерство на отбраната, вчера съобщи, че група от 100 военнослужещи е отпътувала за Буркина Фасо, за да "гарантира сигурността на народа и на лидера на страната Ибрахим Траоре". В текста се допълва, че предстои разполагането на още 200 военнослужещи.

Руското министерство на отбраната не отговори на молба на агенция Ройтерс за коментар по темата.

Проруската новинарска агенция "Африканска инициатива" вчера публикува в "Телеграм" снимки на мъже във военни униформи, които разтоварват оборудване от самолет Ил-76 с руски флаг. Медията посочва, че на снимката се виждат някои от 100-те руски военнослужещи, които ще обучават свои колеги от Буркина Фасо и ще им помагат при патрулирането в опасни зони.

Разполагането на руски военен контингент в страната ще засили опасенията от разширяващото се влияние на Москва в африканския регион Сахел. Поредица от преврати доведоха на власт приятелски настроени към Русия хунти в Мали, Нигер и Буркина Фасо. Тези процеси промениха и облика на дългогодишния регионален конфликт с бунтовници, свързани с "Ислямска държава" и "Ал Каида", коментира Ройтерс.

Военните лидери на Нигер и съседен Чад този месец бяха на официални визити в Москва, припомня британската информационна агенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Стефан
    Нормално. Френските войници бяха изгонени от тези страни след дългогодишна имитация на борбата с ислямските терористи.Те просто поддържаха там интересите на френските фирми.
  • 3
    1
    ЗА ИЛЮСТРАЦИЯТА
    ВОЕННИТЕ НЕ ХОДЯТ НА ВОЙНА С ДВУЦЕВКИ,УСПОРЕДКИ ИЛИ НАДЦЕВКИ.Не носят и ловни патрони в патрондаши на кръста.От снимката разбирам че са на лов за диви патици,фазани,зайци,диви гълъби,яребици или поне за диви гъски или дива котка.Гледайте снимките които слагате.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари