Офталмолог: По-добре без слънчеви очила, отколкото с фалшиви

1
Защо слънчевите очила, закупени от сергии и пазари са опасни
Защо слънчевите очила, закупени от сергии и пазари са опасни

"Не препоръчвам евтини варианти на слънчеви очила, взети от сергии или пазари, те са опасни за вашето зрение", съветва спецалистът

За да се осигури адекватна защита на очите от ултравиолетови лъчи, са необходими слънчеви очила със съответното покритие - 100% защита от вредните UV лъчи в целия спектър от 100 до 400 нанометра. В повечето случаи това са очила, закупени от специализираните оптични магазини. Това е категоричното мнение на офталмологът доц. д-р Кирил Славейков, който даде да се разбере, че слънчевите очила менте могат да бъдат много опасни за зрението, пише Telegraph.bg

"Не препоръчвам евтини варианти на слънчеви очила, взети от сергии или пазари, защото те са опасни за вашето зрение"

"В повечето случаи очилата с негарантиран произход на стъкла имат само висока степен на затъмнение. Така те блокират защитните механизми на очите, премахвайки ярката светлина като дразнител, а UV лъчите преминават безпрепятствено през широко отворените ви зеници и увреждат ретината ви. Употребата на несертифицирани слънчеви очила е по-вредна и по-опасна за зрението ви, отколкото гледането на плажа без никакви очила", коментира преди време специалистът. По думите му основен причинител за алергичния конюнктивит са именно UV лъчите.

Той коментира и отражението на коронавируса върху очите. "COVID-19 може да засегне очите самостоятелно или да се прояви като придружаваща очна проява при засягане на други органи и системи. Конюнктивитът е най-честата докладвана очна проява на SARS-Cov-2, като може да е първият, а понякога и единственият признак на заболяването. Клиничната изява на пациенти, заразени с коронавирус, наподобява много на стандартен вирусен конюнктивит със зачервяване, дразнене, възпаление на очите, чувство за чуждо тяло, сълзене, мукоиден секрет, оток на клепачите, разширени и нагънати съдове и хемоза. При по-тежки случаи може да се появи болка и намалено зрение. Обикновено пълната клинична изява е характерна за пациенти със системни прояви на COVID-19" казва лекарят, по чиито думи роговицата също не е пощадена и може да бъде засегната от COVID-19.

Относно това кое очно заболяване най-често води до слепота пък експертът обяснява:

"Слепотата бива предотвратима и непредотвратима, както и обратима и необратима"

На базата на тези класификации най-честите причинители на слепота се променят, но водещите причини са некоригирани рефракционни аномалии, катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта, глаукома, диабетна ретинопатия. В по-слабо развитите страни трахомата и онхоцеркозата също остават водещи причини.'.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари