Одобриха нов Наказателен кодекс в Румъния

0
Според опозицията новият кодекс прикрива корупцията
Според опозицията новият кодекс прикрива корупцията Снимка: Ройтерс

Долната камара на румънския парламент одобри късно снощи промени в Наказателния кодекс, които според критиците и според опозиционни партии ще отслабят правомощията на прокурорите в борбата с корупцията по високите етажи на властта, предаде агенция Ройтерс.

Новият Наказателен кодекс, изготвен от управляващите социалдемократи, бе одобрен със 175 на 78 гласа по ускорена процедура. Опозиционни партии заявиха, че планират да го оспорят пред Конституционния съд, предаде БТА.

Съгласно промените апелативните съдилища няма да могат да осъждат лица, оправдани на по-долна инстанция, освен ако обвинението не представи нови доказателства. Подслушване, което не е свързано с криминалното деяние, извършено от разследваното лице, няма да бъде вземано предвид. Доказателства за предполагаеми престъпления, предоставени от информатори повече от шест месеца след предполагаемото нарушение, няма да важат в съда. Промените също така затрудняват задържането на заподозрени под арест, допълва Асошиейтед прес. Друга промяна поставя срок от максимум една година за криминалните разследвания, което според критици е недостатъчно заради оплетената мрежа от корупционни престъпления в страната, посочва Ройтерс.

"Днес Румъния стана рай за престъпниците", заяви Дан Барна, лидер на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния", цитиран от Асошиейтед прес.

Румъния е една от най-корумпираните държави в ЕС и Брюксел държи под надзор съдебната й система от присъединяването на страната през 2007 г., напомня Ройтерс. През последните години антикорупционната прокуратура постигна осъдителни присъди срещу редица народни представители, министри и кметове по дела за конфликт на интереси, злоупотреба с власт, възлагане на обществени поръчки срещу подкупи и други нарушения. Но водещи политици, някои от които в момента са разследвани или съдени, отхвърлят обвиненията и обвиняват прокуратурата, че използва правомощията си за политическо преследване.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня не можа да стане премиер заради предишна условна присъда за изборни злоупотреби, припомня Ройтерс.

Опитите на управляващата коалиция на Драгня да отслаби антикорупционното законодателство предизвикаха в началото на 2017 г. най-големите протести в страната от десетилетия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари