Одобриха кредитите за развитие на селските райони в Русенско

0
Одобриха кредитите за развитие на селските райони в Русенско
Снимка: Новинар

Единадесет кредита за машини и техническо оборудване на кравеферми по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. са подкрепени от Националния гаранционен фонд /НГФ/ в Русенска област. Това стана ясно в Русе по време на информационна среща за популяризиране на възможностите на Гаранционната схема по ПРСР.

„Общо подкрепените кредити в Русенско са 12 - 11 по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и един по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ за над 3 млн. лева“, съобщи Добромир Люцканов, главен експерт в отдел „Връзки с наредители и бенефициенти” на НГФ. Той уточни, че от Гаранционната схема могат да се възползват бенефициентите не само по мерки 121 и 123, а и по мярка 122 „Подобряване икономическата стойност на горите”. В събитието в Русе участваха експерти от НГФ, банкери и земеделски производители.

НГФ издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

Фондът е издал гаранции на общо 259 бенефициенти и по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 109 млн. лева от старта на схемата в началото на 2013 г. досега.

От началото на февруари до средата на май 2014 година в страната ще бъдат проведени по две информационни срещи във всяка област. Информационната кампания е по проект на Министерството на земеделието и храните. Тя предвижда общо 55 информационни срещи в цялата страна, на които експерти ще разясняват подробно условията на Гаранционната схема по Програмата.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари