Очакват се тирове със замразено старо агнешко за Великден

0
Ето как да разпознаете прясното от замразяваното месо
Ето как да разпознаете прясното от замразяваното месо

Чакат се тирове със замразено старо агнешко от трети страни заради наближаващия Великден. Това каза председателят на Асоциацията на овцевъдите в България Бисер Чилингиров. Част от стоката влиза у нас без документи. Първият тир е с документи, но след него влизат още 2-3 без, заяви производителят.

„В големите вериги агнешко няма. Ние предлагаме да свалим цената до 5 лева за килограм живо тегло, за да могат българските потребители да купят качествено месо за празника, но досега отговор нямаме“, обясни Чилингиров. Според него се очаква евтин внос на некачествено месо от трети страни, пише „Дартснюз“. Той призова митниците и земеделското министерство да затегнат контрола, заради предстоящите празници.

Нямаме полза да продаваме агнешко по 5 лева за килограм, но това е начинът да реализираме продукцията си, обясни председателят на асоциацията. Можем да направим такава отстъпка, ако земеделското министерство спази обещанието си и ни преведе по-рано субсидиите по програма De minimis.

„Надяваме се парите да дойдат в началото на април, за да можем да изхранваме животните си“, допълни Чилингиров. Според него е нормално в магазина цената на агнешкото да бъде от 11 до 14 лева за килограм. Пазарите в Македония и Румъния са залети с евтино агнешко собствено производство. Тяхното месо е с по-лошо качество от нашето, но цената му е 1,9-2,10 евро за килограм живо тегло, обясни производителят.

Как да разпознаете прясното от замразяваното месо

Най-сигурният начин е, ако натиснем месото. Остава ли отпечатък в него – значи е замразявано. Друг признак е цветът – прясното месо е розово, леко червеникаво, а старото има сивкав цвят. Гледайте и да има кръв по месото – това значи, че е скоро заклано, обяснява Чилингиров. Потребителите да следят и за печат – трябва да има 4 печата на всяко животно – на него пише и държавата, в която е произведено, както и номера на кланицата.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари