Обявиха пораженията след градушката в Русенско

8
В Ивановско е спрян токът
В Ивановско е спрян токът Снимка: Мария А., Фейсбук

Над 160 са сигналите за паднали дървета, скъсани кабели и наводнени приземни етажи и избени помещения на територията на община Русе след невижданата от години буря, която се разрази рано тази сутрин.

Това сочат данните на Областната управа в града, позовавайки се на информация от дежурните в населените места. Почти навсякъде в областта има електроподаване и водоснабдяване. Проблеми с комуникациите също няма. Единствено в Ивановско има прекъсване на електрозахранването, но в близките часове се очаква то да бъде възобновено. В района на селата Красен и Червен има кални свличания, които затрудняват движението. На територията на община Две могили и по-точно в село Помен също имал леки поражения.

Областният управител Анатоли Станев е в постоянен контакт с всички институции от региона с цел предприемане на максимално бързи и адекватни мерки за справяне със ситуацията. Влаковете към София и Варна се движат с около час закъснение, отново поради паднали дървета. Най-проблемен е бил участъкът между Централната жп гара и гара Разпределителна. В района на прелез „Розова долина“ до кооперативния пазар пред влак 4641 – бързият влак от Русе за София е паднало дърво, но благодарение на бързата реакция на машинистите влакът е спрял. Районът е разчистен буквално преди минути. Паднало дърво има и при прелеза под хотел „Рига“ на км. 5+243. Републиканската пътна мрежа е проходима.

По данни на Метеорологичната станция падналите валежи само за няколко минути в Русенско са над 25 л/кв.м., повече отколкото през целия месец май. Градушката е била с големината на орех – с диаметър около 3 см. Поривите на вятъра са стигали 72км/ч., като те са били придружени и от силна гръмотевична дейност. Прогнозата за времето сочи, че и през следващите дни се очаква нестабилна атмосфера. Като в петък и събота е възможна отново на места подобна активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    Русенка
    След тази невиждана стихия , мисля, че действията и реакцията на всички институции бяха супер адекватни и бързи. Но ние знаем само да критикува ме.
  • 6
    4
    русенец
    И Варна и Русе се наводняват при по-интензивен валеж. Така е от Татово време. И двата града са на висок бряг. Какво ли щеше да е ако сме като Лондон , където канализацията се изсипва в Темза с помпи, поради по-ниското ниво на тръбите спрямо реката.
  • -1
    3
    Архитекта
    Груби грешки в проектирането и изпълнението на отводнителните съоръжения през годините. Вероятно възможностите за проектиране и изпълнение са такива, но това не е оправдание все пак. Природата си е природа. Резултатите са видими. Поддръжката на дърветата и тревните площи всъщност е добра, поне в района на Здравец и Парка.
  • 10
    2
    Русенец
    В целия град е ужас, голям Хаус. До кога така ще е не е ясно. Толкова много пари за пътища и накрая все същото. Само данъци плащаме за нищо явно. Обичам България. Благодаря за добрите условия на живот тук, но нали така сами сме си виновни все потърпевшия
  • -44
    1
    Групенфюрер Мюлер
    Момента в който всичките отчети за свършена работа от Пеню Таласъма и екипа му отидоха в канала.... Забравих - две години и половина и шахтите не са чистени - лъжите им плуват по русенските улици.......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари