Обявиха още 18 вековни дървета за защитени в землището на Русе

6
Широколистните дървета са на възраст от 120 до 300 години
Широколистните дървета са на възраст от 120 до 300 години Снимка: РИОСВ - Русе

Широколистните дървета са на възраст от 120 до 300 години

Общо 18 нови вековни дървета, растящи в землището на град Русе са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите.

Широколистните дървета са на възраст от 120 до 300 години, като 11 от тях са от вида космат дъб (Quercus pubescens), а 7 са зимни дъбове (Quercus petraea). Инициативата за обявяването им е на Сдружение „Здравец”, уточниха от РИОСВ - Русе.

Вековните дървета по смисъла на Закона за биологичното разнообразие са защитени обекти. За тях грижа полагат собствениците на имотите, в които се намират. Новообявените вековни дърветата се намират в горски масиви, стопанисвани от Държавно ловно стопанство „Дунав” – гр. Русе.

Експертите на РИОСВ - Русе осъществяват периодичен контрол за биологичното им състояние, като измерват обиколката, височината, оценяват наличие на хралупи, изсъхнали клони, отчита се наличие на човешка намеса или умишлено увреждане.

Територията на инспекцията е богата на вековни дървета. Най-старите сред тях са 5 зимни дъба на възраст над 800 години, намиращи се в землището на град Исперих. Най-многобройни са летните дъбове. Наличието на толкова стари растителни видове е доказателство за това, че в миналото тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори. Сред защитените дървета се срещат видовете зимен дъб, благун, полски бряст, бяла черница и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ПЕНЧО ПЪНА
    Там ли е? Са ще се пъне още 4 години за табела най голям прогонил пън!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари