Обявиха новите условия за настаняване на украинци - 10 лева за нощувка без хранене

0
Както е известно, до края на настоящия месец държавата плаща на хотелиерите по 40 лв. на нощувка
Както е известно, до края на настоящия месец държавата плаща на хотелиерите по 40 лв. на нощувка Снимка: БГНЕС

Желаещите хотелиери имат срок едва до 25 май да се запишат в новата държавна програма

Министерството на туризма обяви днес, че е започнало записването за програмата, чрез която ще се финансира след 31 май подслонът на украинските бежанци. Както е известно, до края на настоящия месец държавата плаща на хотелиерите по 40 лв. на нощувка. В петък бе потвърден отдавна обсъжданият вариант програмата да продължи с по 15 лв. Днес стана ясно, че е предвидена и разновидност - ще се плащат по 10 лв., ако настаненият човек не бъде изхранван, предаде СЕГА

Тоест - 15 лв. за спане с три хранения и с 5 лв. по-малко, ако липсва ядене. Програмата ще тече до 31 август. Любопитно е, че на желаещите хотелиери е даден срок едва до 25 май да се запишат.

Левовата помощ варира и според данъка: Нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря) за 15 лв. без ДДС, респ. 16,35 лв. с включен ДДС при ставка от 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лв. с включен ДДС при ставка от 20% за некатегоризираните места; нощувка без изхранване за 10.00 лв. без ДДС, респективно 10,90 лв. при 9% данък за категоризираните места за настаняване и 12,00 лв. с включен ДДС при ставка 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на програмата.

Част от украинците вече са настанени в държавни и общински бази, какъвто е основният замисъл за подслона им след 31 май. За повечето от тях разселването предстои, с което се свързани очаквания за големи организационни проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Българин
    За Украинците много мислите. А за Българския народ няма ли да помислите малко? Тези с големи привилегии беее. Жалко за нашия НАРОД..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари