Обявиха грипна епидемия в Бургас

0
До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната, обяви доц. Ангел Кунчев
До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната, обяви доц. Ангел Кунчев Видео: БНТ

До две седмици грипът ще обхване всички региони в страната, обяви доц. Ангел Кунчев

Заболеваемостта от грип в някои от районите у нас расте бързо. Днес регионалният щаб в Бургас обяви епидемия. Растат данните в Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е следващият регион, който ще обяви епидемия. В рамките на две седмици грипът ще обхване всички региони. Това заяви на брифинг пред медиите главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде БНТ.

По думите му за разлика от други години вълната започва от изток, а не от големите градове. Данните в София са сравнително ниски. Разбира се има повишаване, но те са далеч от епидемични нива, каза доц. Кунчев.

Предприемат се противоепидемични мерки по отношение на лечебните заведения, отлагане на имунизациите, на работата на детски и женски консултации, забрана за свиждания по болниците, ограничаване на проявите с обществен характер, където се събират много хора.

Доц. Кунчев заяви, че тазгодишната епидемия започва по-рано. Има паралелна циркулация на гриповете "Виктория" и "Дарвин". Има и първи изолации на грипен вирус тип Б. Той рядко има капацитетът да е водещ и да предизвиква епидемия, каза още главният здравен държавен инспектор.

От 12 януари в област Бургас е обявена грипна епидемия. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да предвидят разширяване на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения с цел прием на пациенти с грип и следгрипни усложнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари