Обявени са 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна служба в доброволния резерв

0
Кандидатите от Русенско подават писмени заявления във Военно окръжие I степен
Кандидатите от Русенско подават писмени заявления във Военно окръжие I степен Снимка: iStock

Започна вторият прием на български граждани за срочна служба в доброволния резерв

Това стана ясно от проведен по-рано през деня разговор между областния управител на Русе Анатоли Станев и заместник-началника на Военното окръжие подполковник Васил Петров. Със заповед на министъра на Драгомир Заков от 14 юни тази година са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна служба в доброволния резерв – 120 от тях са за длъжността „младши специалист“, в която приетите ще изпълняват служба в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ в град Велико Търново, а останалите 30 са във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в град Шумен.

Кандидатите подават писмени заявления чрез военните окръжия, като тези с постоянен адрес в област Русе могат да подават документи всеки делничен ден от 08.30 до 16.30 часа във Военно окръжие I степен – Русе, намиращо се на ул. „Княжеска” № 8. Крайният срок за кандидатстване е 6 юли. Заявленията трябва да бъдат придружени и от всички изискуеми документи, упоменати в заповедта на министър Заков, която може да бъде прочетена на следния уеб адрес: https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2022/20220614_ОХ571.pdf.

Минималното изискване за образование е основно. Могат да кандидатстват само български граждани до 40-годишна възраст, срещу които няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Провеждането на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв ще се извършва от Централното военно окръжие. Комисия извършва подбора на кандидатите, като за класираните военномедицинските органи установяват годност за служба в доброволния резерв. Срочната служба в доброволния резерв включва последователно преминаване през следните три етапа – начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили. За времето на срочната служба в доброволния резерв резервистът получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание. След изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв, българските граждани могат да бъдат приети без провеждане на конкурс на военна служба, ако отговарят на изискванията.

Съгласно заповедта на министъра, срочната служба в доброволния резерв ще започне от 7 септември 2022 година.

Припомняме, че за първи път подобна възможност бе дадена през 2021-а, като в началото на тази година стартира подготовката за срочна служба на първите приети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари