Обучават имунните клетки да се борят с раковите

0
Бели кръвни телца са били извлечени от болни от левкемия, модифицирани в лаборатория и след това върнати обратно в донора
Бели кръвни телца са били извлечени от болни от левкемия, модифицирани в лаборатория и след това върнати обратно в донора

Терапия, която обучава имунните клетки да се борят срещу раковите образувания в тялото, привлече интереса на научния свят, след като 90% от третирaните неизлечимо болни са преминали в състояние на ремисия. 

Бели кръвни телца са били извлечени от болни от левкемия, модифицирани в лаборатория и след това върнати обратно в донора. Експерти казват, че изследването е много обещаващо, но все още в своя зародиш, информира вестник "Труд".

Новината се появи на годишната среща за постижения в науката, проведена във Вашингтон. Главният учен на изследването проф. Стенли Ридли, заяви на конференцията, че резултатите са безпрецедентни, като всички други лечения са били безполезни при заболелите пациенти, на които е оставал около 2-5 месеца живот. Ридли обясни, че на практика лечението представлява препрограмиране на Т-клетката да локализира и унищожи туморовото образование.

За момента предстои развитие на терапията и намиране на начин за справяне и с друг вид "по-солидни" ракови образувания като рак на гърдата например.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари