Обслужват ни без маски в бензиностанциите

0
Персоналът в бензиностанциите може да бъде без маски, ако всички са ваксинирани
Персоналът в бензиностанциите може да бъде без маски, ако всички са ваксинирани

Персоналът в бензиностанциите може да бъде без маски, ако всички са ваксинирани

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, цитиран от „Монитор“.

Той допълни, че между служителите и клиентите трябва да има преградно стъкло, което ги предпазва допълнително.

И ако служителите в бензиностанциите могат да бъдат без маски, то посетителите задължително трябва да носят предпазни средства

Освен това клиентите трябва да влизат по реда, разписан от самата бензиностанция. „Всяка бензиностанция е изготвила план за еднопосочно движение, да не се срещат хората и да има отстояние 1,5 м. Всяка бензиностанция трябва да има поставен дезинфектант, трябва да прави проветряване, дезинфекция. Тези правила са разписани в протоколи, одобрени от здравните инспекции, и трябва да се спазват“, обясни зам.-министърът.

През следващите дни предстои да започнат масови проверки за носене на маски в бензиностанциите, крайпътните заведения и междуградския транспорт. Целта е доколкото може да се овладее разпространението на коронавирусната инфекция. По думите на зам.-министър Златанов инспектори от РЗИ, служителите от Инспекцията по безопасност на храните, органи на полицията, общинските власти ще следят активно дали бензиностанциите спазват правилата, разписани в протоколите, които са одобрени от РЗИ.

С план за посещение на клиентите работят и големите търговски вериги в страната

Към момента не се предвижда ограничение на работата на моловете, увери още зам.-министърът на здравеопазването. Той обясни, че от ведомството са се срещнали с представители от всички търговски центрове.

„Представиха ни плановете си за работа в тези ситуации, опциите си за подобрени вентилации, имат отговорни хора, които имат пряка отговорност за спазване на мерките и режима – маски, посока, дезинфекция“, обясни Златанов. "При покачване на случаите е възможно най-рано след 10 дни да се премине към затваряне на нощни барове и нощни заведения в тези области", подчерта той.

В интервю за dir.bg зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов пък посочи, че за последните 14 дни заболеваемостта у нас е 36,8 на 100 хил. души

като за сравнение Гърция е с 370,63, а Кипър - с 1258,94. Точно поради тази причина Министерството на здравеопазването препоръча на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до тези държави. По думите му от нас като общество зависи дали и кога може да се очаква следващата COVID вълна в зависимост от спазването на противоепидемичните мерки за физическа дистанция, учестена дезинфекция и носене на предпазна маска за лице. Той обясни още, че при 500 на 100 000 регистрирана заболеваемост за 14 дни страната влиза в червената зона. По думите му тогава се препоръчва повечето хора, чиято работа не изисква присъствие на работното място, да работят от разстояние.

Междувременно служебният премиер Стефан Янев обясни пред депутатите, че навлизаме в четвъртата вълна

„Цифрите, които имаме в момента по отношение на заболеваемостта, говорят, че тенденцията е за влошаване на ситуацията до края на август. Неслучайно от Министерството на здравеопазването вече говорят за преминаване към мерки от оранжевата зона”, заяви служебният премиер Стефан Янев в отговор на въпрос от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. За да се стимулира ваксинацията у нас, служебното правителство е обсъждало вариант държавата да раздава ваучери за туризъм на всеки, който се ваксинира. Така щял да се стимулира и туристическият бранш, стана ясно от думите на премиера Стефан Янев.

"Обмисляхме вариант за ваучери за тези, които се ваксинират, които да бъдат използвани в туристическия бранш. Предвид факта, че служебното правителство малко трудно борави с бюджета, можем да го оставим като предложение на парламента и при преглед на държавния бюджет да се обмисли", каза Янев.

Сложният баланс от мерките, които има Министерството на здравеопазването, е между забраните за влизане в страната, което пряко рефлектира към туристическия бранш, и в същото време е грижа за българските граждани да не се внася зараза, каза той. По думите му ваксини има, но така наречените мотивационни кампании не дават резултат за повече между 12 и 20 хиляди души на ден имунизирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари